Tečaj kineske društvene igre GO

Ostalo 27.08.2024. - 29.08.2024. Knjižnica Augusta Cesarca, Ravnice Početak događanja: 27. i 29. 08. 2024. u 17h Zvonko Bednjanec
Svi zainteresirani korisnici, bez obzira na dob, dobrodošli su na tečaj stare istočnjačke igre GO.
Voditelj tečaja je gospodin Zvonko Bednjanec, majstor igre GO. Tečaj će se održati u utorak 27. i četvrtak 29. kolovoza od 17 do 19 sati.

Go je drevna dalekoistočna misaono - strateška igra koja razvija logiku. Prema legendi, Go je nastao u Kini prije 4000 godina i izmislio ju je car Yao u namjeri da poduči svog sina strateškom razmišljanju ali među povjesničarima ne postoji dogovor oko starosti. No činjenica je da je to najstarija igra na ploči koja se igra s više-manje nepromijenjenim pravilima. Prije više od 1300 godina igra se proširila i na Japan. Go je najpopularnija u Kini, Japanu i Koreji gdje se igra i profesionalno. U Kini igru nazivaju Weiqi, u Japanu Igo, u Koreji Baduk, a na zapadu Go. Zanimljivo je da je Pula bila jedan od prvih europskih gradova u kojemu se je igralo Go, i to tijekom 19. stoljeća u mornaričkom klubu. Zanimljiv je podatak da partija može trajati i više mjeseci.