Tikve s karakterom

Izložba 05.11.2019. - 05.12.2019. Knjižnica Ivana Gorana Kovačića
Izložba figura od buče.


„Kreativka sam od djetinjstva, provedenog u rodnom Samoboru. Otada me intenzivno inspiriraju i motiviraju i priroda i društvo, a u prekratkom danu ideje neprestano naviru.
Širok je raspon mog interesa – slikanje, crtanje, šivanje, oslikavanje tkanina, staklo, glina i koža. Prvi sam put izlagala predmete od stakla 1984. godine na Likovnoj koloniji Lug. No najduže, više od dvadeset godina, bavim se keramikom. Izlagala sam na izložbama keramičarske radionice pri Dječjem vrtiću „Izvor“, čija sam članica od 1995. godine, odnosno na izložbama Udruge SAMKERAD od njenog osnutka 2010. godine. „BučeRaj“ je naziv moje prve samostalne izložbe.


U brzom životnom tempu, uvijek zaposlene ruke i znatiželjan duh doveli su me i do buča. Tikve, buče, bundeve – oduševljavaju me odavno, ali u svježem, jestivom obliku. Prije nekoliko godina otkrila sam sušenje buča i oslikala prvu – figuricu koju sam kasnije poklonila. Ideje ne prestaju ni danas, čak ih ima i previše, a vremena uvijek premalo. U oblikovanju figure radim tehnikama oslikavanja, modeliranja, bušenja i paljenja. Buče koristim u izvornom obliku, a u većini je ostalo i sjeme. Figura je zapravo 90% buča, odnosno njezino je tijelo buča, a ostali dijelovi (ruke, noge, glava, kosa…) napravljeni su od mase raznih vrsta. U nedostatku prave dvokomponentne mase za modeliranje, koristim što god pronađem u našim trgovinama – fimo masu, glinamol, porculan masu, razne paste i ljepila.

Oblik buče kreira karakter figure. Često me neka draga osoba inspirira u potrazi za prikladnom bučom, a osobnost tada određuje konačni izgled. Ponekad je inspiracija neka figura, lutka, skulptura.. koja mi se toliko svidi da je moram izvesti u „buča varijanti“. Kad postoji ideja, tad mašti više nema kraja. No osim mašte, potrebno je šest do osam sati strpljivog rada, kvalitetan stolac i jaka lampa s povećalom.“

                                                                                                                                                                                                               Suzana Olivari, autorica izložbe
 

Tikve s karakterom

75 new photos added to shared album