Titanic: nepotopljiva legenda

Predavanje 03.02.2020. | ponedjeljak Knjižnica Kajfešov brijeg Početak događanja: 18:00 Slobodan Novković
Predavač: Slobodan Novković

Brod Titanic bio je britanski prekooceanski brod, koji je potonuo u sjevernom Atlantskom oceanu u ranim jutarnjim satima, 15. travnja 1912. godine, nakon sudara s ledenjakom, a za vrijeme svog prvog putovanja iz Southamptona u New York. Procjenjuje se da je u to vrijeme na brodu bilo 2224 putnika i članova posade, od kojih je više od 1500 poginulo, što čini jednu od najgorih pomorskih katastrofa.  Titanic je bio najveći brod kada je stavljen u službu i drugi od triju brodova tzv. Olimpijske klase prekooceanskih brodova koje je naručila tvrtka White Star Line. Sagrađen je u brodogradilištu Harland and Wolff u Belfastu. Thomas Andrews, glavni pomorski arhitekt brodogradilišta i dizajner Titanica, poginuo je u katastrofi.

Titanicom je zapovjedao kapetan Edward Smith, koji je također poginuo. Brod je prevozio neke od najimućnijih ljudi svijeta, kao i stotine iseljenika iz Ujedinjenog Kraljevstva, Skandinavije i cijele Europe, koji su htjeli započeti novi život u Sjedinjenim Američkim Državama. Smještaj za putnike prvoga razreda bio je vrhunac udobnosti i raskoši, s teretanom, bazenom, knjižnicom, otmjenim restoranima i prekrasnim kabinama. Marconijeva bežična telegrafija visoke snage omogućavala je putnicima slanje brzojava i komunikaciju s drugim brodovima. Premda je Titanic imao naprede sigurnosne značajke, poput vodonepropusnih pregrada i daljinski zatvaranih vodonepropusnih vrata, zbog zastarjelih pomorskih sigurnosnih propisa imao je čamaca dovoljno za samo 1178 ljudi, što je trećina njegovog kapaciteta. Titanic je nosio samo 20 spasilačkih čamaca.

Olupina Titanica otkrivena je 1985. godine, više od 70 godina nakon katastrofe, tijekom misije američke vojske.  Brod se prepolovio i raspadao do dna na 3784 m. S olupine su izvađene tisuće artefakata koji se prikazuju u muzejima diljem svijeta. Titanic je postao najpoznatiji brod u povijesti, a sjećanje na njega oživljavaju brojne knjige, pjesme, filmovi, izložbe i spomenici.