Tomislav Zagoda | Marija Jurić Zagorka

Mjesec hrvatske knjige 23.10.2019. | srijeda Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić Početak događanja: 10:00
Marija Jurić Zagorka najčitanija je hrvatska književnica svih vremena. Svojim djelima vratila je hrvatske čitatelje domaćoj knjizi.
Autorica je prvoga hrvatskog krimića. No usprkos svemu tome, nikada za svoj rad nije primila zasluženo priznanje. Tijekom života doživljavala je poniženja samo zato što je bila žena. A i nakon njezine smrti trebalo je proći mnogo vremena prije nego što je napokon prepoznat njezin značaj. Rastom je bila malena, ali njezin duh je bio nepokoriv i odvažan. Bila je prva žena novinarka na ovim prostorima. Prkosila je svim ustaljenim mišljenjima i do kraja života borila se za društvo u kojem će muškarci i žene imati ista prava. Na stranicama ove knjige upoznat ćeš se sa životom te nevjerojatne hrvatske žene! 

Tekst preuzet s poleđine knjige.


Tomislav Zagoda rođen je u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Gjure Sedera, nakon čega je studirao religijsku kulturu i filozofiju. Doktorirao je 2014. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Područja znanstvenog interesa su mu suvremena hrvatska, slovenska i bosanskohercegovačka proza, popularna kultura, semiotika, kulturni studiji, interkulturni odnosi, južnoslavenska komparatistika. Objavio je nekoliko znanstvenih radova i sudjelovao na znanstvenim skupovima. Radi kao urednik u nakladničkoj kući Znanje. 
Dobitnik je nagrade „Grigor Vitez“ za tinejdžerski roman Balada o Buginim gaćicama (preveden na makedonski i slovenski). Objavio je zbirku priča za mlade Nek bude kaos. Priče su mu objavljene u Zbirniku, Kako smo popubertetili (10 priča o odrastanju), Nove priče i pjesme dobitnika Nagrade „Grigro Vitez“. Suradnik je Hrvatske radiotelevizije za čiji je Program za djecu i mlade napisao brojne scenarije (Žutokljunac, Čarobna ploča, Prijatelji i dr.). U slobodno se vrijeme bavi i prevođenjem, pa je tako preveo s engleskoga špijunski roman Moskovska pravila (autor Daniel Silva).