Toplo_hladno & hladno_toplo

Izložba 01.07.2022. - 31.08.2022. Knjižnica Kustošija
36 °C je u hladu jer ljeto je u Gradu, a vi priželjkujete temperaturu oko nule i ugodne pahulje. Uskoro vani zapuše sjeverac i zaledi nam dah na vrh ionako smrznutog nosa koji viri iz ljubičastog šala i s nostalgijom se sjećamo kad je popularni band svirao na ljetnoj pozornici "30 u hladu, ljeto je u gradu" i . . . Da, da tko bi nama ljudima ugodio jer nikad nismo zadovoljni, sad nam je vruće, pa hladno, pa grije nas onda premalo ili pak previše celzijevaca i . . .

No, osim ljudske ćudljivosti pitanja termičke prirode od životne su važnosti ljudima, životinjama, okolišu te njihovu opstanku na Zemlji.

Zašto je toplinski udar jednako čovjeku smrtonosan kao i hipotermija, koja je najviša, a koja najniža izmjerena zabilježena temperatura na Zemlji, što je ledište, a što talište i čemu služi smrzavanje?

Odgovore na sva ova i još mnoga druga pitanja o toplini i hladnoći saznajte u našim super "cool and hot" izlozima jer nama je istodobno i vruće i hladno. Posudite i neku od knjiga s temom ili naslovom vezanim uz našu ljetnu izložbu.

Izvori: (3.7.2022.)
1. Hrvatska enciklopedija. URL: https://www.enciklopedija.hr/
2. Hrvatska tehnička enciklopedija. URL: https://tehnika.lzmk.hr/
3. DHMZ - Državni hidrometeorološki zavod. URL: https://meteo.hr/