Treći juni 1968 – od kritike svega postojećeg, do uništenja svega postignutog

Predstavljanje knjige 21.06.2022. | utorak Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Početak događanja: 19.30 sati
Danilo Udovički Selb rodio se 4. srpnja 1943. pod ilegalnim imenom François Serre od majke Francuskinje, članice francuskog Pokreta otpora, i oca, sina Mađarice i Srbina, člana jugoslavenskog ogranka Internacionalnih brigada u Španjolskoj, od kojih je vjerojatno naslijedio svoj revolucionarni gen.
 
Od 1977. živi u Sjedinjenim Državama gdje je radio kao asistent nekadašnjeg Le Corbusierovog suradnika Josepa Lluísa Serta. Doktorirao je na Massachusetts Institute of Technology kod profesora Stanforda Andersona. Profesor je na Katedri za arhitekturu Sveučilišta države Texas u Austinu. Londonski Bloomsbury objavio je 2020. njegovu knjigu The Soviet Architectural Avant-Gardes: Architecture and Stalin’s ‘Revolution from Above’ 1928-1938. Autor je niza radova iz područja povijesti i teorije arhitekture, francuskog modernog pokreta tridesetih godina, te odnosa arhitekture i politike u Sovjetskom Savezu u razdoblju od 1928. do 1938., koji su objavljivani u europskim i američkim stručnim publikacijama i časopisima. Član je redakcije i dopisnik iz SAD-a torinskog Giornale dell'Architettura u kojem redovito objavljuje kritičke osvrte o suvremenoj arhitekturi u SAD-u.
 
U svojoj knjizi sjećanja na burne studentske demonstracije u Beogradu početkom lipnja 1968. godine tadašnji student arhitekture, prostornog planiranja i filozofije, Danilo Udovički jednostavno i koncizno opisuje slijed društvenih događanja, povezujući uzroke i posljedice progona studenata od strane titoističkog režima, u kojima i sam 1973. godine biva uhićen i osuđen na dvije godine zatvora "zbog neprijateljske delatnosti protiv Jugoslavije".
 
"Disciplinovan je osuđenik, ali se ponaša kao da je na slobodi. Kazna na njega nije delovala."
(Treći juni 1968., Danilo Udovički: citat iz dosjea)
 
Danilo Udovički Selb