Trenutci prolaznosti

Izložba 23.09.2019. - 14.10.2019. Knjižnica Savica Odjel za odrasle
Izložba daje presjek likovnog stvaralaštva polaznika likovne grupe akademske slikarice Ane Tomljanović.  Svoje radove izlažu: Doroteja Lasović, Jovan Cvetičanin, Katarina Tamhina, Marta Saftić, Tomislav Juranić, Valerija Jelčić i Željka Petrik.

O njihovu stvaralaštvu voditeljica grupe Ana Tomljanović kaže: „Slikarstvo autora inspirirano i nadahnuto vlastitom okolinom, možemo prepoznati kao intimističko i autoreferencijalno, čak i kada umjetnici izlažu cikluse koji imaju naglašeno ekspresivnu gestu snažnog kolorita. To delikatno i suptilno dvojstvo slikarskog puta u ovom je ciklusu slika ulja i akrila koncentirano temama i motivima koje ih okružuju, vezanim uz zavičaj i predmete koji metaforički simboliziraju toplinu i ljepotu okruženja u kojem se nalaze.

Promatrajući slike, uočavam zadivljenost impresijom viđenog, prizorima pejzaža kojima su autori okruženi, povučeni kroz slojeve povijesti evropskog modernog slikarstva, u dugom i asocijativnom nizu od francuskog impresionizma Moneta, Maneta, Renoira, Pissarroa, Sisleya do postimpresionizma Van Gogha, Cezannea, pa i doticanje suvremenog pogleda na motive kroz apstraktnu kompoziciju.

Na pojedinim slikama javlja se suvremena apstraktna forma doživljaja što potiče usporedbu modernog i suvremenog slikarstva unutar grupe. Taj obvezujući niz velikih prethodnika, nije međutim, ovdje prisutan kao citat ili inspiracija, već nesvjesni eho koji je blizak temperamentu i senzibilitetu. Nježnost i emotivnost kojom zrače slikarske kompozicije ovih slikara, u nekoliko različitih motiva, izazvat će u promatraču visoki stupanj emotivne identifikacije jer autori slikaju motive koji su ne samo njima najbliži i najintimniji, već su i univerzalno bliski svima nama. Kolorit istovremeno može signalizirati povišene emotivne trenutke koje svi doživljavamo promatrajući svijet kojim smo okruženi, ali jednako tako ukazuje na trajnu emotivnu vezanost za svoje pripadanje.“