Trnje – ljudi, život i prostor

Izložba 20.05.2019. - 08.06.2019. Knjižnica Savica Početak događanja: Otvorenje izložbe u ponedjeljak 27. svibnja u 18:30 Odjel za odrasle
Nenad Martić, Zvijezda
Izložba fotografija „Trnje – ljudi, život i prostor“ nastala je na temelju natječaja koji je 2018. godine raspisalo Vijeće Gradske četvrti Trnje u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Zagrebačkom zajednicom tehničke kulture te Zagrebačkim fotokino savezom s namjerom da tradicionalno obilježavanje Dana Gradske četvrti Trnje obogati godišnjom izložbom fotografija današnjega Trnja i trnjanske svakodnevice te da se na taj način stvori jedna zaokružena trnjanska fotografska priča.

U predgovoru kataloga izložbe, koja je tijekom lipnja 2018. postavljena u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb, član Vijeća Gradske četvrti Trnje i ocjenjivačkog povjerenstva natječaja Nenad Predovan ističe:
„Trnje je jedna od 17 zagrebačkih gradskih četvrti. Pred drugima ističe se svojom raznolikošću. Kroz povijest je to bila ruralna sredina i zagrebačka provincija s vrtovima koji su hranili Zagreb, kasnije se razvila u radničku sredinu s tvornicama i mnogim obrtima, potom je prerasla u sveučilišnu sredinu u širem zagrebačkom središtu, a danas je na Trnju administrativno središte grada s mnogim ministarstvima i državnim institucijama.

Ni u jednoj zagrebačkoj gradskoj četvrti ne prožima se staro i novo kao na Trnju. Moderna zdanja suvremene arhitekture niču uz zgrade prošlih vremena. Brzi ritam života naočigled mijenja vizuru Trnja. Samo Trnjani ostaju isti. Oni koji su na Trnju generacijama  i imaju žive priče o skeli na Savi i vremenima kad je na mjestu današnjeg savskog nasipa bilo kupalište i svojevrsna zagrebačka rivijera, o starom trnjanskom placu, kinu i plesnjacima na Trnju i o mnogome čega više nema. (...) O Trnju postoje mnoge priče i pjesme, posvećene su mu mnoge skladbe, ali ne postoji zaokružena trnjanska fotografska priča.“

Na fotografski natječaj, koji je Vijeće otvorilo za sve ljubitelje fotografije, amatere i profesionalce, Trnjane, ali i sve posjetitelje Trnja, javila su se 52 autora s ukupno 248 fotografija.  Za izložbu je odabrano 50 najuspjelijih fotografija 26 različitih autora, a nagrađeno ih je 10 (jedna prvonagrađena, dvije drugonagrađene, tri trećenagrađene te četiri pohvaljene fotografije).