U posjetu Izraelu i Petri

Predavanje 11.02.2020. | utorak Knjižnica Dugave Početak događanja: 18:00 Ivona Bačelić Grgić
Nakon predavanja o Islandu, održanom prošle godine, Ivona Bačelić Grgić vodi nas u posjetu Izraelu - Gdje se radi?, Gdje se moli?, Gdje se zabavlja? i Petri - nekad izgubljenom gradu, danas svjetskom čudu.

Vodeći se Twainovom izrekom ''Za dvadeset godina više ćete žaliti zbog onog što niste napravili nego zbog onog što jeste'', Ivona je sama otišla na putovanje u Izrael i Petru u lipnju 2017. godine.
Na svojim putešestvijama Izraelom Ivona je posjetila Tel Aviv i staru Jaffu, Haifu, Eilat na proputovanju do Petre u Jordanu, Jeruzalem, Betlehem, Mrtvo more i Masadu.
Na putopisnom predavanju ispričat će nam svoja iskustva iz zemlje u koju je puno lakše ući nego izaći, zemlje koja ima najsigurniji aerodrom na svijetu. U svojim putešestvijama Izraelom prešla je strogo utvrđenu granicu na Rahelinom prolazu između Izraela i Palestine u posjetu Betlehemu, a popila je sok u najnižem baru na svijetu na obali najslanijeg jezera na svijetu – Mrtvog mora.
Ispričat će nam i kako je to boraviti na povijesnoj utvrdi iz Herodovog vremena – Masadi u prime terminu za dobiti sunčanicu dok je živa u termometrima prelazila 40 stupnjeva, a koja se i danas spominje prilikom polaganja vojne zakletve u državi u kojoj je služenje vojske obvezno i za muškarce i za žene.
Ukratko, Izrael najbolje opisuje fraza koja kaže "Jeruzalem moli, Haifa radi, a Tel Aviv se zabavlja".
A boravak u Petri, kaže Ivona, potvrđuju riječi Lorensa od Arabije u Sedam stupova mudrosti: ''A Petra je najdivnije mjesto na svijetu. Mislio je, da bi svaki opis mjesta izblijedio pred vlastitim doživljajem u susretu s Petrom."

Ivona Bačelić Grgić proputovala je 47 zemalja i posjetila 270 gradova na 5 kontinenata - s prijateljima, strancima i sama. I ne misli stati s upoznavanjem svijeta. Iskustva sa svojih putovanja redovito i rado prenosi na predavanjima i tribinama diljem Hrvatske. Autorica je zbirke putopisa Samo za taj osjećaj - putešestvije Europom, Azijom do Južne Amerike, objavljuje putopise i na stranici Putoholičara u rubrici Putešestvije by Ivona, a piše i na vlastitom blogu Just for this feeling.