U srcu uragana

Izložba 02.03.2020. - 28.03.2020. Knjižnica Savica Odjel za odrasle
Izložba je posvećena projektu “OTREC”, čiji je cilj bio razotkriti misterij nastanka uragana. Projekt je, zajedno sa svojim kolegama znanstvenicima, 2019. godine započela hrvatska znanstvenica, teorijska fizičarka, prof. dr. sc. Željka Fuchs Stone, poznata i kao „lovkinja na uragane“.

Za taj je projekt Američka nacionalna znanstvena zaklada timu doktorice Fuchs Stone i dr. Davea Raymonda dodijelila 5,4 milijuna dolara kako bi istražili konvekciju, fizikalni proces odgovoran za stvaranje kumulonimbus oblaka i razornih oluja te uragana koje ih prate. Cilj je bio otkriti zbog čega neke oluje postanu uragani, a druge ne, jer se bez poznavanja fizike tih pojava ne mogu napraviti pouzdani modeli vremenske prognoze na dulje od 3 do 4 dana.

Prof. dr. sc. Željka Fuchs Stone rođena je u Zagrebu i odrasla na Savici. Pohađala je OŠ Jure Kaštelana (bivšu OŠ „25. maj“). Četvrti razred srednje škole završila je u Sjedinjenim Američkim Državama. Po povratku u Hrvatsku upisuje studij fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a doktorski studij završava u SAD-u. Nakon doktorata radi na Sveučilištu u Splitu, a zatim se 2014. vraća u Sjedinjene Američke Države. Područje znanstvenog interesa joj je fizika atmosfere. Trenutačno je zaposlena na mjestu direktorice Centra za klimu i vodu na poznatom i cijenjenom institutu New Mexico Tech u SAD-u.