U trećoj dimenziji – likovnost i književnost

Izložba 23.02.2024. - 21.03.2024. Knjižnica Gajnice

Mali dom je gradska ustanova koja skrbi o djeci i mladima s višestrukim teškoćama i oštećenjem vida, omogućujući im svojim uslugama što ispunjeniji i sadržajniji boravak u svom prostoru. Usluge Malog doma koristi stotinjak djece do 21. godine starosti, kao i 300 djece koja godišnje sudjeluju u programima procjene i savjetovanja. Osiguravajući poticajno i pozitivno okruženje, ova ustanova kroz različite usluge potiče razvoj sposobnosti svakog djeteta. Kroz igru, maštu, kreativnost i stvaralaštvo potiče se motorički, osjetilni, emocionalni i kognitivni rast i razvoj štićenika Malog doma, te razvoj sposobnosti za aktivno i stvaralačko sudjelovanje u životu.
Likovne aktivnosti važne su u nastojanju aktivnog uključivanja djece i mladih u život, koji sudjeluju u raznim umjetničkim akcijama, izložbama i suradnji s umjetnicima i kulturnim ustanovama.


Likovi koje možete razgledati u izlozima naše knjižnice nastali su inovativnom autorskom likovnom reciklažnom tehnikom, koja recikliranjem starih novina i PVC vrećica ili kartonskih kutija omogućuje jednostavno oblikovanje čvrstih objekata ili likova. Tako su izloge i prostor knjižnice oživjeli Suli, Kroko, Trnoružica, Kraljica i Kralj, Bijeli jelen, Ježurka Ježić, Lija, Vepar i ostali likovi junaka i životinja poznatih književnih djela za djecu.

Izložba je postavljena u sklopu projekta Knjižnica širom otvorenih vrata, a njezin je postav osmislila Margareta Vidmar, likovna terapeutkinja i umjetnica.

Radionicu i prezentaciju reciklažne likovne tehnike u ponedjeljak, 11. ožujka u 10 sati, održat će Margareta Vidmar i štićenici Maloga doma.