Udomi me!

Izložba 01.12.2019. - 01.01.2020. Dječja knjižnica ''M2''
Izložba "Udomi me!" Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba. U Dumovcu rade ljudi koji se svakodnevno brinu o napuštenim kućnim ljubimcima koje neodgovorni vlasnici ostavljaju na ulicama grada.
Brinu se o psima i mačkama, ali i drugim vrstama životinja koje su lutale ili lutaju gradom. Tako se u Dumovcu nađu i razne vrste ptica, od pataka i jastrebova do sova i paunova, divljih životinja, od lisica do vjeverica i vidri, ali i egzotičnih vrsta poput iguana i različitih vrsta kornjača.

Dumovec rado poziva i volontere jer im neprestano stižu nove životinje kojima bi rado pružili jednaku pažnju i brigu. Rado citiraju Sherry Anderson: „Volonteri nisu plaćeni, ne zato što je njihov rad besplatan, nego zato jer je neprocjenjiv“. Dumovec svake godine objavljuje i Kalendar s fotografijama životinja koje čekaju udomljenje.

Kalendar za 2020. godinu nosi naziv #BlackDogsMatter i krase ga fotografije crnih pasa, privremenih stanara Dumovca.

Time se želi ukazati na štetnost tzv. sindroma crnog psa. Naime, u zapadnjačkoj kulturi ti psi dulje od ostalih čekaju udomljenje. U Skloništu u Dumovcu trenutačno je 160 pasa među kojima je tridesetak crnih. Statistika je tu postojana – gotovo uvijek je dvadesetak posto pasa u Skloništu crne dlake.
 

Više na: Crni psi zvijezde kalendara!

O Skloništu: http://www.azilzagreb.com/