Ugovor iz Marakeša: zašto je važan?!

Izložba 25.05.2020. - 26.06.2020. Knjižnica Kustošija
Putujuća izložba Ugovor iz Marakeša nastala je suradnjom Hrvatskoga knjižničarskog društva, Hrvatske knjižnice za slijepe te Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a u sklopu Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom “I ja želim čitati!”
 
Ugovor iz Marakeša za olakšavanje pristupa objavljenim djelima slijepim i slabovidnim te osobama koje imaju druge smetnje pri čitanju otisnutog teksta međunarodni je ugovor koji su 2013. godine usvojile države članice Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), specijalizirane agencije Ujedinjenih naroda. To je prvi ugovor o autorskim pravima u čijoj su srži načela ljudskih prava s posebnim osvrtom na Opću deklaraciju o pravima čovjeka i Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom (UNCRPD). Izložbom se želi senzibilizirati javnost na probleme dostupnosti objavljenih djela invalidnim osobama koje ne mogu čitati standardni tisak.
 
Izložba je postavljena u sklopu programa 'Grad ljudskih prava' koji Knjižnica Kustošija provodi od početka 2017. s ciljem senzibilizacije javnosti na problematiku ljudskih prava u hrvatskom društvu.
 
Izvori:
  1. Provedba Ugovora iz Marakeša za osobe s teškoćama pri čitanju standardnog tiska: praktični vodič za knjižničare. URL: https://www.ifla.org/files/assets/hq/topics/exceptions-limitations/documents/getting-started-adaptation-hr.pdf (25.5.2020.)
  2. Lešaja, J. Što trebamo znati o Ugovoru iz Marakeša. URL: https://issuu.com/informativni.utorak/docs/sto_trebamo_znati_o_ugovoru_iz_marakesa (25.5.2020.)