Umjetnost povezuje obitelji: Vasko Lipovac (14.6.1931.-4.7.2006.)

Izložba 14.06.2020. - 04.07.2020. Knjižnica Jelkovec Početak događanja: 18:00
Atelje Vasko Lipovac, Evan Rosen
U povodu obljetnice rođenja hrvatskog umjetnika Vaska Lipovca predstavljamo obiteljsku priču kroz nekoliko naraštaja dviju obitelji, američke i hrvatske, koje povezuje umjetnost Vaska Lipovca: obitelji Amerikanke Rosalie Lehrman (Bonoff) i obitelji hrvatskog umjetnika Vaska Lipovca. 

Vasko Lipovac (14.6.1931.-4.7.2006.), hrvatski slikar, kipar i grafičar, ilustrator i scenograf, jedan od najistaknutijih umjetnika u regiji. Poznat je po minimalističkoj figuraciji i svojoj snažnoj, nemoduliranoj te često disonantnoj paleti. 

Amerikanka Rosalie Lehrman (Bonoff) putovala je Europom u jesen 1969. godine. Na svojem putovanju kupila je nekoliko umjetnina od Vaska Lipovca u njegovoj galeriji koja se tada nalazila blizu pomorskog muzeja u Kotoru. Na pozadini jedne od kupljenih umjetnina Vasko Lipovac napisao je posvetu Rosalieji. Gotovo pet desetljeća kasnije njezin unuk Evan Rosen također je putovao Europom i prilikom posjete Splitu odlučio se javiti obitelji Lipovac. Ispostavilo se da Vaskove umjetnine kupljene u Kotoru davne 1969. godine ostale u obitelji i poput malog obiteljskog blaga koje se nasljeđivalo kroz generacije. Na fotografijama možete pogledati umjetnine Vaska Lipovca koje je 1969. godine Rosalie Lehrman (Bonoff ) kupila i odnijela u San Francisco. Fotografije je snimio njezin unuk Evan Rosen kako bi se slike mogle uvrstiti u katalog Lipovčevih umjetnina.  Fotografije je ustupio Atelje Vasko Lipovac.

Virtualnu izložbu umjetničkih djela Vaska Lipovca u američkoj obitelji možete pogledati ovdjeFotografije je ljubazno ustupio Atelje Vasko Lipovac i vlasnik umjetnina Evan Rosan.


Više na linku: 
https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/umjetnost-povezuje-obitelji-vasko-lipovac-14-6-1931-4-7-2006/56106.