Upoznajmo krajobraznu arhitekturu

Mjesec hrvatske knjige 21.10.2022. | petak Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Početak događanja: 18.00 sati dr. sc. Maja Hofman
Ovo je prvi priručnik za djecu o krajobraznoj arhitekturi u Hrvatskoj, Europi, a vjerojatno i u svijetu. Ideja o njemu proizašla je iz autoričine spoznaje da u Hrvatskoj postoji znatan nedostatak literature o krajobraznoj arhitekturi te da mnogi u Hrvatskoj još uvijek nemaju jasnu sliku o tome što je točno krajobrazna arhitektura. Osim toga, obrazovanje prije razine fakulteta ne uključuje teme o prostoru i okolišu, planiranju, urbanizmu, arhitekturi i krajobraznoj arhitekturi, čak niti u smislu dopunskih aktivnosti, radionica, edukacija i slično. Posljedično, djeca nisu potaknuta razvijati svijest o prostoru, kako unutarnjem, tako i vanjskom, razmišljati o njegovim karakteristikama, o kvaliteti i načinima kako ga učiniti boljim. Želeći približiti krajobraznu arhitekturu u prvome redu djeci, ali i odraslima, autorica se upustila u pisanje ovoga priručnika.
Na edukativan, zabavan i interaktivan način priručnik približava djeci krajobraz koji ih okružuje i krajobraznu arhitekturu. Naglasak je na krajobraznom oblikovanju, pa kroz opise različitih tipova otvorenih prostora djeca upoznaju koje sve prostore krajobrazni arhitekti oblikuju i o čemu pritom moraju razmišljati. Priručnik pojašnjava i kako krajobrazna arhitektura doprinosi očuvanju biološke i krajobrazne raznolikosti i borbi protiv negativnih klimatskih promjena.