Upoznajmo se

Izložba 03.09.2019. - 02.10.2019. Knjižnica Špansko-jug
Udruga roditelja djece s posebnim potrebama ''Put u život'' - PUŽ djeluje od 1995. godine na planu podizanja kvalitete života obiteljima u kojima žive djeca i mladi s teškoćama u razvoju i s invaliditetom. Težište djelovanja usmjereno je na razvoj mreže podrške  djeci  i mladima s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima te pri zastupanju njihovih prava i potreba. Udruga Put u život okuplja roditelje i njihovu djecu različitog stupnja i vrste teškoća i dobi.  Specifičnost rada i djelovanja su aktivni članovi, roditelji koji organiziraju i koordiniraju rad Udruge.
 
Od osnivanja PUŽ-a 1995. god., realizirano je više od 180 projekata i programa, a od kojih je  5 EU projekata u svojstvu nositelja.
U okviru projekata i aktivnosti iznimno je važna senzibilizacija korisnika i javnosti o mogućnostima i pravima osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju te edukacije u cilju promocije inkluzivne zajednice.
 
Udruga Put u život surađuje s brojnim udrugama, organizacijama i institucijama, bilo da se radi o formalnoj ili neformalnoj suradnji.
 
Inicirajući različite rehabilitacijske metode, edukacijske i informacijske aktivnosti za djecu, roditelje i javnost, PUŽ nastoji afirmirati novi pristup osobama s posebnim potrebama, koji se temelji na poštivanju ljudskog dostojanstva svakog čovjeka  i prepoznavanju potencijala i sličnosti prije teškoća i razlika.
Aktivna uloga roditelja i osoba s invaliditetom je presudna u mijenjanju predrasuda socijalne okoline prema djeci s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima.
Udruga PUŽ je dobitnik ugledne nagrade HI 2005. za uspješno pružanje usluga u zajednici za osobe s teškoćama na području jugoistočne Europe, a zbog uključivanja i aktivnog sudjelovanja svojih korisnika u upravljanju, planiranju i ocjenjivanju usluga.
Udruga PUŽ bila je i finalist (u 20 od 402) na međunarodnom natječaju Erste Award Foundation for Social Integration 2007. za projekt ''Asistent u nastavi''. Za podizanje kvalitete života osoba s posebnim potrebama, PUŽ je 2013. nagrađen Plaketom Grada Zagreba.
 
Trenutno PUŽ okuplja 100-ak članova i u okviru mogućnosti, u prostoru ''Puževe kućice'', provodi različite aktivnosti u osmišljavanju i planiraninju kojih sudjeluju svi članovi i korisnici. Puževa kućica prilagođen je i siguran prostor za sve korisnike.
 
Izloženi radovi nastali su u okviru kreativnih radionica u kojoj sudjeluju svi korisnici PUŽ-a: djeca, mladi, njihovi roditelji. Većina radova nastala je uz podršku, a neki u zajedničkom radu djece, volontera, roditelja...