Uz izložbu Sto predmeta za sto godina Etnografskog muzeja u Zagrebu

Izložba 09.09.2019. - 30.09.2019. Knjižnica Staglišće Centralni pano
Etnografski muzej (Trg A., I. i V. Mažuranića 14) osnovan je 1919. na poticaj S. Bergera, trgovca tekstilom i tvorničara u reprezentativnoj secesijskoj zgradi koju je za Trgovačko-obrtni muzej 1903. projektirao arhitekt Vjekoslav Bastl, unoseći u zagrebačku sredinu zrele oblike bečke secesije. Od osnutka su u Muzeju radili ili ga vodili istaknuti hrvatski etnolozi i muzeolozi (V. Tkalčić, M. Gavazzi, J. Radauš-Ribarić). Muzej obuhvaća preko 80 000 predmeta tradicijske materijalne kulture te je po brojnosti i vrsnoći građe najvažniji etnografski muzej u Hrvatskoj.
Ova obljetnica govori o kontinuitetu i kvaliteti brojnih muzejskih zbirki, postava i projekata cjelokupnog fundusa istaknute hrvatske ustanove kao i baštine te je prezentirana kroz postavljenu izložbu Sto predmeta za sto godina - Blago etnografskog muzeja.
Knjižnica Staglišće predstavlja navedenu izložbu izborom literature s područja etnologije i baštine te predmeta iz svakodnevne uporabe koji govore o radostima djetinjstva, običajima i vjerovanjima, stanovanju, kićenju i ukrašavanju te ručnom radu.

 
https://www.posta.hr/100-obljetnica-etnografskog-muzeja-u-zagrebu/7692