V(l)ažna staništa nestaju!

Čitateljski klubovi 20.11.2019. - 15.12.2019. Knjižnica Staglišće Izložbeni prostor knjižnice
Udrugu Hyla 1997. godine osnovali su biolozi i zaljubljenici u vodozemce i gmazove koji svojim djelovanjem žele zaštiti tu skupinu životinja te  podići svijest o njihovoj ugroženosti, nestanku i važnosti u ekosustavu. Društvo je 2004. godine preimenovano u Hrvatsko herpetološko društvo - Hyla i registrirano kao strukovna udruga, međutim otvorena je za sve koje zanima zaštita i proučavanje prirode, a posebice vodozemaca i gmazova.
*Herpetologija (gr. herpeton - životinje koje pužu + logos - znanost) je grana zoologije koja se bavi proučavanjem vodozemaca i gmazova.
Cilj provođenja projekta u Hrvatskoj je poboljšanje stanja i zaštita vlažnih ekosustava na otocima Jadranskog mora. Otočne močvare među najugroženijim su staništima Sredozemlja. Na području Sredozemlja nestalo je njih više od 50% zbog utjecaja čovjeka. Na našoj se obali i otocima ta mjesta bioraznolikosti zapuštaju, a često postaju i odlagališta otpada ili betonske pustinje. Na otocima  su ti vodeni biseri često jedini izvori slatke vode, nezamjenjiva pojilišta i hranilišta za mnoge životinje: posjećuju ih brojne vrste ptica, gmazova i sisavaca. Vodozemcima i vretencima te brojnim drugim beskralježnjacima život doslovno ovisi o njima.
 



 

www.hhdhyla.hr