Vasja Irma Ivković: Otvoreno polje čitanja

Izložba 03.09.2024. - 13.09.2024. Čitaonica i Galerija VN Vasja Irma Ivković
Otvorenje izložbe: utorak, 3.9.2024. u 19 sati

Izložba “Otvoreno polje čitanja” umjetnice Vasje Irme Ivković oslanja se na teoriju polja koju je osmislio psiholog i gestalt psihoterapeut Kurt Lewin. Riječ je o teoriji koja podrazumijeva da je čovjekovo ponašanje rezultat njegovih osobnih impulsa, no i onih koji dolaze iz okoline. Ovaj psiholog podrazumijeva nužnost interpersonalnog konflikta prilikom interakcija jedne individue s onom drugom, do kojih dolazi uslijed socijalnih kontakata, a koje, kao društveno biće, ili aristotelovski rečeno ζῷον πολιτιϰόν (zoon politikon), ne možemo izbjeći. Kod  Aristotela se koncept zoon politikona oslanja na pretpostavku da čovjek intuitivno teži svrhovitosti, jer prema Aristotelu τέλος (telos) ili svrha čovjeka, ono je što ga prirodno usmjerava ka izgradnji neke zajednice, suživotu s drugim ljudima, što u konačni rezultira i osnivanjem države. I dok je kod Aristotela ta zajednica produkt naše sposobnost da razlikujemo dobro od zla i, sukladno tome, formiramo i formaliziramo odnose unutar zajednice, kod Lewina brojna „polja“ koja se stvaraju i pretapaju između individue i njegove okoline, nisu toliko jednoznačna i polarizirajuća kao ona kod Aristotela, pri čemu je distinkcija ili definiranje onoga što je, primjerice, dobro ili loše, ovisna o više čimbenika, a koji nikako nisu univerzalni jer ne ovise samo o moralnom osjećaju svakog pojedinca. Naime, ovaj psiholog dovodi nas do zaključka kako naši stavovi i misli uopće nisu naši. Misli, stavovi, ukus ili moralna gledišta produkt su čovjekove interakcije s okolinom, zbog čega je prava individualnost i formiranje osobnosti neovisne o vanjskim čimbenicima, zapravo nemoguća.

Vasja Irma Ivković u Galeriji VN promišlja o svojevrsnoj kakofoniji koja nastaje prilikom preklapanja svih mogućih polja i interakcija onog osobnog s onim kolektivnim. Ta polja, prikazana na crtežima u umjetničkim knjigama nisu nužno povezana, no kako su nastala istom crtačkom tehnikom, kao i vizualnom reprezentacijom, ona, prema riječima same umjetnice, kroz međusobnu interakciju, čine neodvojivu cjelinu. Spontani su to crteži koji više ili manje eksplicitno dočaravaju umjetničinu komunikaciju s okolinom, kao i sve varijable i situacije koje proizlaze iz polja koja se, uslijed svoje  fluidnosti, vječito pretapaju i prelamaju jedna kroz druga. Crteži koji se čitaju  progovaraju o umjetničinoj svakodnevici, pa ćemo se tako  susresti s „poljima egzistencije“ poput polja praznog uma ili polja ozbiljnog umjetničkog rada, no i onima obnavljanja moždanih stanica, poljima srama, pa i onima koja predstavljaju granicu između jave i zimskog sna.

Uz umjetničke knjige Ivković izlaže i instalaciju - providni pleteni „zid“ kojeg postavlja između dvaju stupova u galerijskom prostoru. Zid predstavlja granicu između onog vidljivog i nevidljivog, te zaklanja prolaznicima Vodovodne ulice (na kojoj se nalazi izlog Galerije VN) direktan pogleda na umjetničke knjige, donekle sakrivajući ogoljavanje Vasjine intime prikazane u crtežima.

Treći segment izložbe panoramski je pogled na čitavu izložbu , a nosi naziv Polje otvorenog čitanja, u kojem  autorica potencira i dovodi do apsurda kontinuiranu igru odnosa i značenja svih polja koja se isprepliću, otkrivajući nam karakter koji i jest i nije autentičan, te postavljajući pitanje: postoji li uopće nešto autentično, naše, originalno, ili smo svi mi formirani tkanjem i ispreplitanjem bezbrojnih polja unutar kojih se krećemo, baš poput pletenog zida koji svojim nitima istovremeno otkriva i zaklanja određena polja egzistencije.
Mirna Rul


Vasja Irma Ivković (2001, Zagreb) studentica je diplomskog sveučilišnog studija Grafika pod mentorstvom prof. dr. art. Mirjane Vodopije na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Kroz ironiziranje svakodnevice stvara alternativne narative kojima preispituje u nju  infiltrirane “pogreške”. Koristeći se dvosmislenošću jezika istražuje interpersonalne odnose i komunikacijske metode. Mediji kojima barata često su isprepleteni stvarajući interdisciplinarne radove u kojima naglašava proces koji se konstantno može nadograđivati i produbljivati.
 
Izlagala je na 11 grupnih izložbi, od kojih su dvije održane u galeriji SC kao rezultat edukacijskog umjetničko-istraživačkog projekta Matrice, te na jednoj samostalnoj 2022. u galeriji Polica u Zagrebu. Dobitnica je Rektorove nagrade za “veliki” timski znanstveni i umjetnički rad - Opera Borisa Papandopula Amfitrion, 2023, te trenutno djeluje kao kustosica u udruzi Kružok.