Večer u knjižnici s kontesom Nerom uz Josipu Šiklić

Susret 16.10.2024. | srijeda Knjižnica Božidara Adžije
Zaogrnuta pelerinom, ravno sa stranica Zagorkinog romana, u Knjižnicu Božidara Adžije 16. listopada u 18 sati dolazi kontesa Nera. Priču o sebi i svom Zagrebu ispričat će kroz usta suvremene Purgerice. Pazinjanku sa zagrebačkom adresom upravo je jedan Zagorkin roman zaljubio u Zagreb i inspirirao za posao kojim se danas bavi. Pod pseudonimom Purgerica - Your Guide to Zagreb Josipa Šiklić vodi turističke ture oživljene povijesti po Zagrebu. Kao kontesa Nera, Crna kraljica ili Kradljivica vremena povećava posjetiteljima našeg grada broj koraka na mobilnim aplikacijama koje broje iste i - priča priče.

Josipa vas poziva da ne propustite „druženje s vješticom pripovjedačicom" u Knjižnici Božidara Adžije:
"Listopad je mjesec u kojem štujemo hrvatske knjige i autore, ali listopad je i mjesec u kojem se svakojaka stvorenja sa stranica baš tih knjiga pojavljuju uživo. S prvim jutarnjim maglama, lišćem koje šuška pod našim nogama i mrakom koji sve ranije stiže, priče kazuju da se "coprnice" vraćaju na svoja najdraža ognjišta, spremaju zimnice, kuhaju sirupe, istražuju kako liječiti bolesti ili još nešto gore - slomljena srca. Jedna takva, stvorena majstorskim perom naše Marije Jurić Zagorke, odlučila je pobjeći s požutjelih stranica svojih romana i oživjeti, a gdje drugdje nego u hramu priča - knjižnici. Vragolasto-prkosnog duha, sa sada već više od 270 godina života na Griču, zamijenit će barok za rok, doba progona vještica za doba obračuna preko društvenih mreža i pripovijedati uživo, iz prvog lica, o tome kako je nastala inspiracija za lik koji je temeljen na stvarnim ženskim ličnostima, koji živi na stvarnim zagrebačkim lokacijama. I ona je imala zaista puno neistomišljenika baš kao i autorica koja ju je stvorila, ali i prave "influenserice" oko sebe, od kojih su neke bile fiktivne bake, a neke stvarne carice. I bez društvenih mreža moglo se prenijeti važnu priču, koja nije samo povijesna i ne pripada prašnjavim stranicama u arhivu, već je i dalje vrlo relevantna priča mladih ljudi u našem gradu i kraju.

Kostimirana pripovjedaonica želi dočarati kako se na kreativan način, kroz prvo lice pojedine stvarne ili fiktivne osobe, može učiti o povijesti, kulturi, baštini vlastitog grada, kao i zauzeti se za prava onih koji do riječi i platformi za pripovijedanje nisu tako lako mogli doći u prošlosti. Ne propustite druženje s vješticom pripovjedačicom u Knjižnici Božidara Adžije, poslušajte zabavne povijesne "štiklece" i pobjegnite u svijet u kojem grabancijaši, plemenitaši, redovnici, lukave travarice i promućurne piljarice žive možda baš u vašem kvartu. Ili u vašem razredu.
Čekamo vas!"
                                                                                                                                                                                          Josipa Šiklić