Veliki odmor: vizualna početnica – memovi

Izložba 01.07.2022. - 31.07.2022. Knjižnica Vladimira Nazora
Izložba u sklopu programa Veliki odmor: Vizualna početnica, niza radionica osmišljenih za djecu nižih razreda osnovne škole, od travnja do srpnja. Naglasak je na neformalnom i opuštenom druženju, kroz stvaranje prostora koji djeca doživljavaju kao dnevni boravak, mjesto opuštanja i istraživanja kroz slobodno maštanje i spontanitet igre.

Više o programu na linku: (https://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/veliki-odmor-vizualna-pocetnica/60098)

Što su memovi? Zašto su nam smiješni? Kako ih osmisliti? Je li ih teško nacrtati? Uz vodstvo scenaristice i dramaturginje Irene Krčelić, mladi su kreativci analizirali memove, opažali elemente vizualnog i literarnog humora te vježbali izmišljati vlastite smiješne vizuale. 

Radionica je odvijala prema tematskim blokovima, a svaka je kategorija iznjedrila i jedan pobjednički rad. 

Kategorija: INOVATIVNA MODNA OBUĆA
"Dinopanke" Gite Frisch apsolutni je palentološki hit koji će pomesti modne piste od Pariza do Tokija. Zaboravite japanke kakve ste do sada poznavali, odsad se nose dinopanke!

Kategorija: NAPREDNE TEHNOLOGIJE
"Samsung Galaxy Jaje PRO" Grete Skvrce vizionarski je spoj futurističke tehnologije, ekološki prihvatljivog dizajna i visoke nutritivne vrijednosti. 

Kategorija: ODRŽIVA MODA
"Lak od ajvara" Franke Ivanković unosi dah svježine i aromatičnosti u svijet kozmetičke industrije, kako okusom, tako i predivnom paletom boja koja plijeni pažnju i pobuđuje apetit.

Kategorija:  SLATKA LJETNA OSVJEŽENJA
"Sladoled od žabe krastače" Maše Roško nedvojbeni je gastronomski hit koji će žariti i paliti slastičaricama ovog ljeta. 

Kategorija:  REALITY SHOW
"Kako kruh peče pekara" Ane Tirić televizijski je serijal s potencijalom da nadmaši popularnost "Plesa sa zvijezdama". Nedjeljna ćemo popodneva provesti za malim ekranima strepeći nad sudbinom pekara!

Kategorija:  SUBLIMINALNE PROPAGANDNE PORUKE
"Prdni jače, nek' ti puknu gaće" Mateja Tirića propagandna je poruka snova. Jednom kad je čuješ, ne možeš je nikada više zaboraviti. 

Kategorija:  GASTRONOMIJA
"Oči-torta" Mihaela Medića ističe se predivnim nadjevom od vizualnih organa i čudesnom glazurom od tjelesnih izlučevina. Očekujemo da će Sacher torta pasti u zaborav, dok ćemo Oči-tortom dočekivati najmilije goste.

Djeca su na radionici smiješnih memova uživala u kreiranju i ilustriranju duhovitih dosjetki i priča. Među mladim kreativcima posebno su se istakle Gita Frisch i Greta Skvrce, učenice 3. razreda OŠ Ivana Cankara koje su, uz umjetnički rad, uspješno savladale i metodiku te održale prezentacijski sat u matičnom razredu. Diploma kojom se potvrđuje da su stekle sve uvjete za samostalno vođenje edukacija za osmišljavanje i analogne izrade smiješnih memova, bit će im poticaj da se memovima nastave profesionalno baviti i u budućnosti!

O voditeljici:
Irena Krčelić je samostalna umjetnica, scenaristica i dramaturginja koja uz umjetnički rad djeluje i u domeni neformalnog obrazovanja. Kao scenaristicu, zanima je okušavanje u što različitijim formatima i žanrovima, pa je tako pisala za sapunice (Zabranjena ljubav), humorističke (Bitange i princeze) i dramske (Dobre namjere), znanstveno-popularne serijale za djecu (Laboratorij na kraju svemira), stripove (Majmuni); isprobala je ruku i kroz tri duga, žanrovski različita igrana filma (Bankirke, Duh babe Ilonke i Moj djed je pao s Marsa), kao i na pregrštu manje šašavih naslova.


Na polju neformalnog scenarističkog obrazovanja počela je djelovati još tijekom studija dramaturgije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu vodeći scenarističke radionice za početnike u Hrvatskoj i Sloveniji, a posebno je ponosna što scenarističke radionice Palunko (www.palunko.org) koje je pokrenula 2002. godine pri Hrvatskom filmskom savezu, ulaze već u drugu dekadu rada.