Vilinska družba: Kod Zagorke na kavi

Izložba 01.03.2022. - 31.03.2022. Knjižnica Marije Jurić Zagorke
U povodu 149. godišnjice rođenja Marije Jurić Zagorke (Negovec kraj Vrbovca, 2. ožujka 1873.), Gabrijela Šimić izložit će svoje radove - Zagorke, coprnica, vila i vilenjaka od polimerne gline. 

Autorica čudesno stvarnih čarobnih bića Gabrijela Šimić vodi nas u jedan skriveni svijet vidljiv samo onima koji znaju kamo i kako gledati, koji vjeruju u istinitu podlogu narodnih predaja i legendi te u moć umjetnosti koja tu istinitost ispisuje upućujući na mjesto gdje se susreću fikcija i stvarnost. Likovi vila, vilenjaka, vještica i čarobnjaka vješto su oblikovani i do detalja razrađeni, toliko stvarni, s nijansama različitih emocija i karakternih crta na licima, da se doista čini, ako se dovoljno dugo zadržimo pored njih, da će najednom progovoriti s nama. Lutke su izrađene od polimerne gline i žice te odjevene u oprave od vune i tekstila, u skladu sa svojim karakterom. 

Gabrijela Šimić rođena je u Zagrebu 1976. godine. Već u osnovnoj školi zavoljela je glinu i oblikovanje rukama. Za gimnazijskih dana voljela je čitati čarobne knjige i pobjeći u svjetove pune fantastičnih bića i čarolije, a s vremenom je spoznala da su stvarni i da je dovoljno samo otvoriti srce da bi ih se vidjelo. Po struci je modni dizajner i kostimograf, no jednog dana sasvim slučajno otkrila je polimernu glinu i zalutala u vilinskim svjetovima te nikada više nije pronašla put natrag do modnog svijeta.