Vitezice i vitezići za Viteza

Ostalo 28.02.2019. | četvrtak Knjižnica Knežija Početak događanja: 18:00 Odjel za djecu i mlade

Bio jednom jedan dječji vrtić. U njega su svakodnevno dolazila djeca iz svih zagrebačkih četvrti. Neki od njih morali su presjedati iz autobusa u autobus pa u tramvaj, i tako sedam puta, a sve kako bi stigli u vrtić. Iako je to bilo naporno i djeci i roditeljima, niti jedni niti drugi nisu htjeli odustati. Zašto? Zato što je to bilo mjesto radosti, smijeha, igre i veselja. Ako je netko i bio tužan, razveselio bi se onog trenutka kad bi kročio u vrtić.

Ne, ovo nije bajka, jer taj vrtić postoji i danas. To je Dječji vrtić Grigora Viteza u kojemu rade stalno nasmiješene i vesele odgojiteljice, a uz to i vrlo kreativne i maštovite. One su zajedno s djecom odlučile proslaviti rođendan znamenitog hrvatskog književnika Grigora Viteza, čije ime nosi njihov vrtić. Proslava njegova rođendana zapravo je oda razigranom djetinjstvu, punom svjetla, nevinosti i povjerenja. Kako je Grigor Vitez i pjesnik i prozaik, bit će tu i recitacija, i uglazbljenih stihova koje će svi zajedno pjevati uz gitaru, čije će žice prebirati vješte ruke odgojiteljice Elizabete Adembegović, a odgojiteljica Mihaela Jukić sve će prevesti na znakovni jezik. Mnogima neznane zanimljivosti o pticama djeci će ispričati odgojiteljica savjetnica Sanja Krajač, a ta je priča zajedno s prekrasnim plakatom, koji je izradila odgojiteljica Dijana Horvat, zapravo uvod u predstavu "Razbojnik sa žutom pjegom". Istoimenu priču Grigora Viteza dramatizirale su odgojiteljice savjetnice Edita Dabo i Božica Knežević, koja je ujedno i dramska voditeljica, a obje su zaslužne i za scenografiju i za cjelovitu režiju.

Na kraju, baš kao i uvijek kad su vitezice u gostima u knjižnici, uz pokoji slatki zalogajčić i puna usta smijeha, i publika i sudionici moći će svoje dojmove izraziti na likovnoj radionici.

Program je organiziran u sklopu projekta Knjižnica širom otvorenih vrata.