Vladimir Matek: Nezaobilazna baština Iblerovih

Predavanje 10.04.2019. | srijeda Knjižnica Dubrava Početak događanja: 18:00 sati Odjel za odrasle

Rijetko se događa da jedna razmjerno malena obitelj u samo tri generacije da više istaknutih osoba. S Iblerima je baš to bio slučaj: Janku Ibleru spočitavali su što je od žestokog pravaša postao urednik mađaronskih Narodnih novina, ali nitko mu nije sporio da je bio vrstan novinar i kritičar. Jedan od njegovih sinova, Dragutin, bio je briljantan arhitekt, a drugi, Stanko, vrhunski liječnik. Unuci su ostali na tom tragu – Vladimir je postao svjetski autoritet u području međunarodnoga prava, a Mladen vrhunski liječnik poput oca, i majke, koja je bila prva žena s diplomom zagrebačkog Medicinskog fakulteta. Istaknuo se i kao diplomat, a popis se time ne završava.... O životu, radu i ostavštini Iblerovih govorit će član Hrvatskog rodoslovnog društva Vladimir Matek, koji je neke od njih i osobno poznavao.
 

Vladimir Matek rođen je 1948. u Zagrebu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, no nije radio u struci nego kao novinar, da bi drugu polovicu radnog vijeka proveo u diplomatskoj službi Republike Hrvatske.

Novinarstvom se počeo baviti još tijekom studija, da bi potom bio urednik deska i vanjskopolitičke rubrike u Večernjem listu, a bio je i stalni dopisnik Vjesnikovih izdanja iz Pariza od 1984. do 1988. godine.

Po izbijanju Domovinskog rata, na poziv državnog vrha, prešao je u Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske, u kojem će obavljati cijeli niz odgovornih dužnosti. Bio je, redom, načelnik Odjela za europske organizacije, šef Kabineta ministra dr. Mate Granića, sudionik više mirovnih pregovora (Beč, Ženeva, Washington, Dayton) i pomoćnik ministra, a kao veleposlanik zastupao je Republiku Hrvatsku pri Vijeću Europe u Strasbourgu, zatim u Beču pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju, i drugim međunarodnim organizacijama, a u zadnjem mandatu kao veleposlanik RH u Kraljevini Švedskoj, akreditiran i u Litvi i Latviji. Nositelj je više visokih odličja RH.

Od umirovljenja, 2013. godine, bavi se rodoslovnim istraži-vanjima, a povremeno predaje i na Diplomatskoj akademiji MVEP-a.