Vladimir Tomić: Helioglifi

Izložba 12.02.2024. - 08.03.2024. Knjižnica Sesvete Početak događanja: Otvorenje izložbe 12. veljače 2024. godine u 19 sati. Galerija Oblok
V. Tomić

Helioglifi, zapisi Sunca
Sunce nije svaki dan novo nego je stalno i neprestano novo. Heraklit

Svakodnevno promatranje Sunca iz velike udaljenosti dovodi do varljiva suda kako je ono uvijek mirno. Tek primjenom suvremenih znanstvenih metoda Sunčeva se priroda opisuje promjenjivom i nestalnom. Nasilne oluje i eksplozivne erupcije razvijene u nepredvidljivim naletima topline, čestica i svjetlosti Sunce pokazuje kao izrazito moćnu životvornu zvijezdu.
Aktivno Sunce kao da poziva čovjeka na stanje budnosti. Zemlja, ponekad se čini, tek konformistički uživa klizeći kroz svemir na odmjerenoj udaljenosti od Sunca, osiguravajući tako svoje kozmičko postojanje. No, tek bliža ili udaljenija od Sunca, ona nestaje.
Nadilazeći prirodoznanstvene spoznaje o Suncu, ono neotklonjivo u promjeni autor zapisuje na vodoravno položenim platnima. Integrirani geometrijski oblici rastvaraju se i utapaju u laviranim nanosima boje. Ne znajući ishod procesa, prepušta kontrolu sušenju razvodnjene boje kojima nastaju nepredvidljivi oblici, teksture i fakture. Periodično natapanje i zalijevanje velikih platna omogućava stvaranje neočekivanih sunčevih imaginarija.
Cjelokupni je proces oslobođen kalkulacija i predviđanja Sunce je sloboda koja se odvija u čovjekovoj svijesti.
Ivana Černeha
 
Vladimir Tomić rođen je u Rijeci 1983. godine, gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti i Akademiju primijenjenih umjetnosti. „Graffitima“ i „street artom“ aktivno se bavi od 1998. godine pod pseudonimom Mosk.
Redovit je gost brojnih europskih i domaćih „graffiti“ i „street art“ festivala, rezidencija i grupnih izložbi. Radovi su mu objavljivani u mnogim svjetskim i domaćim publikacijama i časopisima posvećenim urbanoj i „graffiti“ umjetnosti.
Jedan je od pokretača i organizatora Rijeke murala, festivala ulične umjetnosti i murala u Rijeci.
Osim likovnim stvaralaštvom, Vladimir se bavi i glazbom, te je s matičnim bendom Moskvä, u kojem je bio autor i gitarist, objavio tri albuma za Dallas Records. Surađivao je i s mnogim riječkim glazbenicima kao što su: E.N.I., Boris Štok, RiVal, The Ant i drugi te komponirao glazbu za par filmova.
Od 2020. godine član je HDLU-a. Vladimir živi i radi u Rijeci.

 Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.