Vlasta Pastuović Aleksić: Svjetlost

Izložba 01.12.2022. - 31.12.2022. Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić
Krug je jedan od geometrijskih likova. Kugla je jedno od geometrijskih tijela. Tijekom cijele povijesti čovječanstva krug predstavlja simbol cjelovitosti i nalazimo ga svuda oko nas. Krug i spirala prirodni su izražaj nesvjesnog. Krug je arhetipski oblik.
Svakako je zanimljivo tumačenje Ivanjskih svečanosti uz vatru koje su prisutne na tlu cijele Europe. Takvim magijskim ceremonijama prizivalo se Sunce kako bi se osiguralo dovoljno svjetla za ljude, biljke i životinje. Još dandanas u nekim krajevima Europe njeguje se običaj kotrljanja gorućeg kotača nizbrdo kojim se imitira kretanje Sunca po nebu. Za svijest drevnih naroda vatra je predstavljala najsnažniji činitelj pročišćenja. Vjerovalo se da vatra tjera i uništava zlo. Običaj bacanja drvenih obruča u obliku Sunca uvis vjerojatno je također dio te oponašateljske magije. Drevni narodi su smatrali da se takvim oponašanjem Sunčevog kretanja ustvari pomagalo Suncu da točno i brzo nastavi svoje nebesko putovanje. 
Moja oblikovna imaginacija sljubljuje nekoliko različitih materijala (keramiku, žicu, staklo, alu-foliju) u linearni splet, jedinstven prostor kružno-eliptične forme koja tematizira arhetipski simbol Sunca koje je sinonim za svjetlost i toplinu bez koje ne bi bilo niti života.
Ljudi su od davnina formirali krugove (npr. tradicijski plesovi, obitelj se druži sjedeći u krugu). Simbol kućnog ognjišta je krug. Sunce predstavlja krug. Kad smo sretni, vrtimo se u krug. Svjetlost je oduvijek simbol radosti i novog rođenja, novog početka. 
U ovim teškim vremenima (epidemija, inflacija, rat) svjetlost nam je potrebnija nego ikada prije. Zaplešimo svi zajedno, formirajmo krug zajedništva držeći se za ruke. Upalimo svjetlo.
Vlasta Pastuović Aleksić, mag. lik. umj.

Vlasta Pastuović Aleksić rođena je 1963. godine u Sisku. Studirala je na Pravnom fakultetu sveučilišta u Zagrebu. Završila je menadžment u malom poduzetništvu na poslovnoj školi „Filaks“ u Zagrebu. Na samostalnom visokoškolskom zavodu Šoli za risanje in slikanje (College of Visual Arts) u Ljubljani završila je dodiplomski i diplomski stručni studij slikarstva te stekla visokoškolsku kvalifikaciju magistrice likovnih umjetnosti. Na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Odsjeku za obrazovne studije, završila je program pedagoško-psihološkog i didaktičko-metodičkog obrazovanja te stekla licencu za podučavanje nastavnog predmeta Likovna kultura u osnovnim školama. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU)  i Hrvatskog keramičarskog udruženja KERAMEIKON. Organizira i vodi tečajeve crtanja i slikanja za djecu osnovnoškolskog uzrasta, mlade i odrasle. Izlaže skupno i samostalno. Živi i radi u Zaprešiću.