Vlasta Pastuović | Umjetnički nakit

Izložba 01.03.2021. - 31.03.2021. Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić
Potreba za ukrašavanjem tijela, da bismo se istaknuli i privukli pozornost, svojstvena je i urođena čovjeku. Prvi komadi nakita bili su izrađeni od prirodnih materijala te datiraju iz razdoblja paleolitika. Prvobitna plemena nakitom su se štitila od zla, a nakitom se isticala i pripadnost nekoj etničkoj ili vjerskoj grupi. Sve do kasnog 19. stoljeća nakitom se isticalo bogatstvo i društveni položaj (kraljevi, ratnici, svećenici, itd.). Žene su se uvijek više ukrašavale nego muškarci, a tijekom povijesti upravo se nakitom isticao ženin status u obitelji i društvu, kao i njezina životna dob. Nakit se u prošlosti nosio samo u vrijeme blagdana ili nekih svečanih prigoda, kao što su npr. vjenčanja. 
S vremenom je nakit postao zasebna kategorija u kojoj do izražaja dolaze njegove estetske vrijednosti te je preuzeo trend ukrašavanja i time postao dio mode. Modi ne možemo osporiti niti njezinu komunikacijsku snagu. Moda i umjetnost u vrlo su bliskom odnosu. Moda i ukrašavanje odjeće imaju čarobnu, zavodljivu moć. Nakit nas nedvojbeno ukrašava više nego što to čini frizura ili odjeća. Tek ukrašena odjeća dolazi do punog izražaja i privlači poglede. Nakit je poput simbola, sažeti oblik naše osobnosti. 
Umjetnički nakit je i likovni fenomen jer egzistira kao neodvojiv dio umjetničkog djelovanja gdje je naglasak na inventivno osmišljenom oblikovanju. Odavno je napuštena primarna paradigma da nakit mora biti izrađen od skupocjenih materijala i da mora biti visoko precizne izrade. 
Ovdje predstavljen nakit žičane je strukture s dodacima rukom oslikanih latica svile. Srebrnim linijama u prostoru (prostorni crtež) nacrtane su vlati trave, lišće, stabla, grane, a sve to ukazuje na pokret. Prozirne staklene kuglice konfrontiraju s metalnim dijelovima, a zrnca crvenih i ružičastih koralja pozivaju nas da zaronimo u tajne podmorja (odnosno tajne vlastite psihe). Swarovski kristalići, kuglice riječnog sedefa i stakla koketiraju s imaginacijom raskoši. Svaki komad nakita je unikatan, izrađen u malim edicijama i napravljen s posebnom pažnjom i ljubavlju u mojoj umjetničkoj radionici. 
Vizualna pokretljivost dominanta je ove izložbe i ukazuje na činjenicu da izrada nakita kao umjetnička djelatnost ravnopravno stoji uz likovno stvaralaštvo.
                                                                                                                                                                                                     Vlasta Pastuović Aleksić, mag.lik.umj.

---------------------------------------------------
Vlasta Pastuović Aleksić (Sisak. 1963.) magistrica je likovnih umjetnosti. Na College of Visual Arts u Ljubljani (Slovenija) završila je preddiplomski i diplomski sveučilišni studij slikarstva. Organizira i vodi tečajeve crtanja i slikanja za djecu osnovnoškolskog uzrasta, mlade i odrasle. Bavi se dizajniranjem i izradom umjetničkog nakita od različitih materijala. Do sada je izlagala na velikom broju samostalnih i skupnih izložbi, kako u zemlji, tako i u inozemstvu (Francuska/Turckheim, USA/New York).
Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), Hrvatskog keramičarskog udruženja KERAMEIKON i Udruge diplomanata i prijatelja Učiteljskog fakulteta u Zagrebu (AMAC–UFZG). Živi i radi u Zaprešiću.
 
Kontakti:
Trg dr. Franje Tuđmana 5, Zaprešić
Mob. 091/569 2847
E-mail: vlastapastuovic@gmail.com
www.vlastaart.hr