Vlasta Pastuović | Vizualni dnevnik

Izložba 01.03.2021. - 31.03.2021. Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić
VIZUALNI DNEVNIK
Đuro Seder u intervjuu za Art magazin „Kontura“ (br. 128, lipanj 2015.) u razgovoru s Nikolom Albaneže za svoju umjetnost kaže da ona nije plod umovanja, „propitivanja“, nego potrebe.
Na izložbi koja je ispred vas predstavljam vam svoj Vizualni dnevnik sastavljen od niza slika malog formata nastao uslijed potrebe da mrljom i crtom zabilježim vlastiti tijek misli, poruku, unutarnji osjećaj, bilo da je svjestan ili nesvjestan.
Kombiniram različite likovne tehnike: uljane pastele, crtež tušem i perom, akrilne boje, kolažiranje. Koristim isječke fotografija iz raznih tiskovina. Na kolažima fragmentalno ugrađujem riječi, naslove ili dijelove teksta. Kompozicije su gusto konstruirane, a naslikani prostor čine plohe različitih struktura.
Dio crteža prikazuje duhovite crtice iz svakodnevnog života koje često niti ne primjećujemo ili ih ne smatramo zanimljivima. Crteži su izvedeni brzo i spontano i ne teže biti umjetničkim djelom savršene izvedbe. Oni predstavljaju upravo ono što i jesu – crtice iz vizualnog dnevnika koje otkrivaju duhovita zapažanja i osjećaje, trenutni pogled na neki prizor ili vizualnu bilješku nastalu nakon što mi je prijateljica javila da će kasniti zbog gužve u prometu.
Dio slika nastao je u vremenskom razdoblju od veljače 2020. kad se cijeli svijet suočio sa zdravstvenom krizom. Imala sam osjećaj kao da se sve izvanjsko ruši, a ja nastavljam živjeti zahvaljujući vlastitom uvjerenju da moja egzistencija ovisi o boji, crti i obliku na papiru. 
Tjeskoba i strah našli su svoje utočište u repetitivnim kružnim pokretima bez početka i kraja, zgusnutim i raspršenim linijama i ritmično nanizanim sitnim znakovima. Mrlje crne tinte poprimaju osobno značenje. Biomorfni oblici u vidu spirala, vrtloga, vijuga i različitih izraslina podsjećaju na mikroskopom povećane motive iz nekog izmišljenog mikrosvijeta.
Svom snagom na papir utiskujem tragove uljanih pastela do grube teksture koja podsjeća na hrapavu zemlju; sve kako bih vizualizirala vlastiti zabezeknuti, duboko zakopani strah i pritajenu tjeskobu. Utiskivanje boje u papir postaje magijski obred za koji vjerujem da će mi omogućiti unutarnji spokoj. Svijet je odjednom strašno mjesto, a ja ga moram u sebi pomiriti. Jedini način da to učinim jest da ostavim izravne otiske vlastitih strahova, nelagode, nemira, demona i na taj način dokumentiram svoje psihičke procese. 
Pokušavam se nesvjesno iscijeliti i postavljam si pitanje može li moja umjetnost, koja nastaje na kuhinjskom stolu, promijeniti svijet?
Vlasta Pastuović Aleksić, mag.lik.umj.

-------------------------------------
Vlasta Pastuović Aleksić (Sisak, 1963.) magistrica je likovnih umjetnosti. Na College of Visual Arts u Ljubljani (Slovenija) završila je preddiplomski i diplomski sveučilišni studij slikarstva. Osim slikarstvom, bavi se dizajniranjem i izradom umjetničkog nakita i oblikovanjem u glini. Do sada je izlagala na velikom broju samostalnih i skupnih izložbi slika i keramike. Članica je  Hrvatskog društva likovnih umjetnika HDLU u Zagrebu i Hrvatskog keramičarskog udruženja KERAMEIKON u Varaždinu. Organizira i vodi tečajeve crtanja i slikanja za djecu osnovnoškolskog uzrasta, mlade i odrasle. Živi i radi u Zaprešiću.
 
Kontakti:
Trg dr. Franje Tuđmana 5, Zaprešić
Mob. 091/569 2847
E-mail: vlastapastuovic@gmail.com
www.vlastaart.hr