Vrtićki adventski kalendar

Izložba 26.11.2021. - 24.12.2021. Knjižnica Knežija Odjel za djecu i mlade
Vrtićki adventski kalendar, koji su na poticaj odgojiteljice savjetnice i dramske pedagoginje Božice Knežević i odgojiteljice Dijane Horvat napravili maleni polaznici Dječjeg vrtića Grigora Viteza, odgojne skupine Medvjedići, zapravo je svojevrsni duhovni dnevnik. Njihov adventski kalendar je slikovni i kao takav jedinstven u svojemu izražaju.

Naime, svaki dan koji ide ususret Božiću ima svoju sliku koja je odraz djetetova doživljaja svega što ga okružuje. Baš kao što je u prirodi adventsko doba period kada priroda miruje u iščekivanju buđenja i kada je dan najkraći, tako je i svaka slika malenih vrtićaraca očima srca uhvaćeni trenutak mira, topline i tihe, ničim pomućene radosti. Svaka slika kao da poziva da vrijeme provedemo u okrilju obitelji, u druženju, u ljubavi, u blagosti. 

Svaka njihova slika zapravo je poziv i podsjetnik da stanemo, da ne dopustimo da nas zaslijepi blještavilo, užurbanost, komercijalizam bilo koje vrste, poticaj da se nađe vremena za osluškivanje tišine koja govori o svemu onome što bismo trebali čuti, a ne čujemo zbog buke oko nas.

Tako su maleni, majušni, a tako su mudri polaznici odgojne skupine Medvjedići DV Grigora Viteza, baš kao što su to i njihove odgojiteljice koje su ih znalački, a opet majčinski nježno i s puno ljubavi potaknule na prave slikovne mudrosnice.