Vučedol - europski odgovor na egipatske piramide

Predavanje 12.03.2020. | četvrtak Knjižnica Knežija Početak događanja: 18:00

Mnogo toga iz starogrčkih i rimskih tekstova da se iščitati u slojevima vučedolske kulture. Da je tome tako svjedoči i dr.sc. Aleksandar Durman, arheolog, profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta i istraživač, koji je pronašao neke od najvažnijih nalaza u povijesti hrvatske arheologije: „Rekao bih da je Vučedolska kultura najbolji europski odgovor na najveći povijesni civilizacijski skok koji počinje s 3000. godinom prije Krista s pojavom prvog pisma i ustrojstvom država.”

Vučedol s Egiptom povezuje postojanje triju poznatih piramida iz Gize: Keopsove, Kefrenove i Mikerenove piramide, koje su sagrađene neposredno nakon nestanka vučedolske civilizacije: „Elementi vučedolske kulture zabilježeni na keramičkim ukrasima mogu se kao tradicijski doseg jasno iščitati kroz visoke civilizacije: Krete, stare Grčke i Rima, kršćanskih tradicija u srednjem vijeku do etnoloških spomena u prostoru Zagore/Hercegovine, sjeverne Bosne i Slavonije.”
Na predavanju će biti riječi o čitavom nizu visokih dostignuća vučedolske kulture u europskim relacijama.

Iz Hrvatske enciklopedije

Aleksandar Durman, hrvatski arheolog (Zagreb, 4. III. 1949.). Diplomirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje od 1976. djeluje kao profesor. Bavi se arheometalurgijom, problemima apsolutnog datiranja, komunikacijama. Vodio brojna arheološka istraživanja prapovijesnih i antičkih lokaliteta; opsegom se ističu Vinkovci – Hotel i Vučedol, koji idu u red najvećih prapovijesnih istaživanja u Hrvatskoj. Glavna djela: Vučedol: treće tisućljeće p.n.e. (1988.), Vučedolski Orion i najstariji europski kalendar (2000.), Vučedolski hromi bog – Zašto svi bogovi metalurgije šepaju? (2004.).