Winton Afrić - Rat u meni

Predstavljanje knjige 17.11.2022. | četvrtak Knjižnica Marije Jurić Zagorke Početak događanja: 19:00
Rat u meni - memoari nastali na temelju izvornih bilješki autora iz Domovinskog rata, u kojem je kao dragovoljac sudjelovao u više postrojbi i obnašao različite dužnosti. Kao doprinos historiografiji Domovinskog rata, na dokumentaristički način piše o svom doživljaju vremena u kojem se stvarala i branila Hrvatska. Prikazane su okolnosti koje su dovele do rata, razvoj hrvatske vojske kroz stalan preustroj od dobrovoljačkih odreda do vrhunski obučene vojske. Autor osim opisa postrojbi, suboraca i borbenih zadataka, u knjizi iznosi osobne stavove, misli i osjećaje o vremenu provedenom u ratu, uz promišljanja o psihološkim posljedicama koje rat ostavlja na čovjeka.
 
Đuro Vidmarović o autoru: „Nisam mogao vjerovati da je inženjer, mislio sam da je profesor književnosti, a to dovoljno govori o literarnoj vrijednosti ove knjige.“

 
Winton Afrić rođen je 15.11.1956. godine u Splitu. Kao autor ili koautor aktivno je sudjelovao na domaćim i inozemnim znanstvenim skupovima. Objavio je 23 znanstvena rada u zbornicima s domaćih i međunarodnim skupovima. Predavao je na Veleučilištu u Splitu na znanstvenim studijima, a i stalni je sudski vještak za Telekomunikacije i informatiku na Županijskom sudu u Splitu. Iz bogatog životopisa autora knjige uz znanstveni rad i sudjelovanje u Domovinskom ratu zanimljiv je njegov sportski put. Naime, autor se intenzivno bavio sportom, dizanjem utega, a tijekom karijere osvojio je brojne medalje i priznanja te je više puta bio je prvak Hrvatske.