Za igru je dovoljno i pet minuta

Ostalo 11.02.2021. - 17.05.2021. Knjižnica Staglišće Odjel za djecu i mlade

Igra, kao sastavni dio kulture svih društava, izražava se i u jeziku. Homo ludens, čovjek koji se igra, sklonost i potrebu za igrom izražava od najranije dobi.

Igra povezuje, stvara bliskost, potiče sreću, zadovoljstvo i razvoj djetetovih sposobnosti. Predložene igre riječima možete zaigrati dok čekate ručak, tramvaj, pregled kod doktora, putujete ili u drugim trenucima odmora i dokolice. Moguće ih je igrati u dvoje, u troje, u parovima ili u većem društvu.






1. Zadnje slovo – prvo slovo

Prvi igrač izgovara riječ, na primjer „balon”. Sljedeći igrač izgovara novu riječ koja počinje zadnjim slovom riječi prethodnog igrača. U ovom slučaju ta riječ bi mogla biti „novac”. Igra se nastavlja dok neki igrač ne ponovi riječ koja je već izrečena tijekom igre.

2. Dan i noć

Igrač započne igru riječju kojoj se može pronaći riječ suprotna po značenju npr. „dan”. Idući igrač mora odgovoriti riječju čije je značenje suprotno (u ovom slučaju „noć”). Igra se nastavlja novom riječju i traje dok se ne pojavi riječ kojoj sudionici ne mogu pronaći suprotnost.

3. Asocijacije

Prvi igrač izgovara riječ, na primjer „lopta”. Sljedeći igrač treba naći novu riječ koja se može povezati s prethodnom; u ovom slučaju ta riječ može biti „igralište”. Idući igrač započinje s novom riječi.

4. Iz Splita je stigao brod

Prvi igrač kaže npr. „Iz Splita je stigao brod koji prevozi...” te doda ime robe koja se može prevoziti brodom, na primjer „kruške”. Sljedeći igrač mora naći riječ za drugu robu koja počinje istim slovom kao i prva riječ na primjer „kravate”. Igra se nastavlja u krug dok se ne iscrpe sve riječi kojih se sudionici mogu sjetiti.

5. Dijalog abecedom

Igrač započinje igru rečenicom koja mora započeti određenim slovom na primjer slovom ”s”. Idući igrač izgovara novu rečenicu koja započinje sljedećim slovom abecede u ovom slučaju slovom „š”. Igra se nastavlja stvarajući smisleni razgovor ili dijalog.

Primjer:

1. igrač: „Sutra idemo na more.”

2. igrač: „Šetat ćemo obalom.”

3. igrač: „Toplo sunce će nas grijati.”

6. Početna slova

Na zadano slovo igrači trebaju smisliti rečenicu u kojoj se nalazi što veći broj riječi koje počinju tim slovom. Ukoliko je zadano slovo „n” rečenica bi mogla glasiti „Noćas nema novosti od niskog novinara.”

7. Povezano

Prvi igrač izgovara zadani pojam, dok ostali, redom, izgovaraju riječi koje povezuje zadani pojam. Pojam može biti npr. „vrtić” pri čemu će djeca izgovarati „papuče”, „užina”, „spavanje”, „igra” ili pojam može biti jedna od boja, crvena na primjer, pri čemu će djeca odgovarati ”trešnja”, „krv”, „jagoda”. Onaj tko je pronašao najviše riječi, pobjednik je igre te započinje novu.

8. Sve na slovo

Prvi igrač započinje igru rečenicom „Što se ovdje sve vidi, a počinje slovom... c?” Ostali igrači naizmjence odgovaraju na postavljeni upit.

 

Literatura:
Allue, J. M. Velika knjiga igara : 250 igara za sve uzraste. Zagreb : Profil International, [2001?].
Gojković, T. #ostanidoma: 8 igara koje možete igrati s djecom u stanu, a za koje je potrebno samo vaše vrijeme i dobra volja. Dostupno na: https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/novosti/ostanidoma-8-igara-koje-mozete-igrati-s-djecom-u-stanu-a-za-koje-je-potrebno-samo-vase-vrijeme-i-dobra-volja/
Šimoković Sikavica, M. Potaknite djecu na igre riječima i misaone igre. Dostupno na: https://www.profil-klett.hr/potaknite-djecu-na-igre-rijecima-i-misaone-igre