Zaboravljena industrijska baština Grada Zagreba

Izložba 23.09.2020. - 09.10.2020. Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva Odjel za odrasle
Čedomil Gros, Badel 1972.
U okviru projekta 65 plus u suradnji s Udrugom za promicanje slobode, ljudskih prava i kvalitetnog života IDIA, organizirana je izložba o zaboravljenoj industrijskoj baštini našega grada

Autorica izložbe Vesna Ivezić:
Industrijska postrojenja i objekti doživjeli su različitu sudbinu, od propasti i raspadanja, do različitih prenamjena: Uljara je postala Centar za promicanje tolerancije, a jedan njezin dio i dalje je zapušten, Badel će se pretvoriti u suvremen i bezličan gradski poslovni i stambeni kompleks….
Cilj ove izložbe je izvući takve primjere iz zaborava, primijetiti ih i zabilježiti, dokumentirati i pokazati.
Društvena važnost industrije u razvoju jednoga grada je velika. Izložba na temu zaboravljene industrijske baštine Zagreba pokazat će tvornice značajne za industrijsko razdoblje našega grada: Paromlin, Tvornicu duhana Zagreb, Badel, Prvu tvornicu ulja - uljaru, Kamensko, Nadu Dimić, TOZ - Tvornicu olovaka Zagreb, Gredelj i druge.
Pokazat ćemo kakva je njihova sudbina danas u Zagrebu kao najvažnijem industrijskom središtu te prikazati njihovu važnost kroz povijest. Napušteni industrijski objekti i postrojenja danas se nalaze na popisu kulturne baštine Republike Hrvatske.
Kada nastupa trenutak kad industrija umjesto živog tkiva važnog za opstanak, postaje baština? Koja je njena uloga u suvremenosti te kakve su njene implementacije u suvremeni život i sadržaje?
Fotografije će biti praćene popratnim tekstovima kako bismo ukazali na važnost industrijske baštine u Zagrebu i kao kulturnog dobra i kao dijela identiteta grada.

                                                                                                                                                                                                                                  
Na izložbi s najvećim brojem radova sudjeluju članovi Foto kluba Zagreb, članovi Udruge IDIA te suradnici Centra za filozofiju medija i Filozofske prakse Zagreb.
Autori izloženih fotografija: Srećko Brdovčak, Miljenko Brezak, Andreja Cerić, Alemka Goleš, Boris Golub, Čedomil Gros, Biserka Harapin, Vesna Ivezić, Andor Janči, Helena Klakočar Vukšić, Željko Krčadinac, Aldo Marochini, Miljenko Marotti, Nenad Martić, Neda Rački, Zvonko Radičanin, Vesna Špoljar


  

   Projekt 65 plus sufinanciran je sredstvima Grada Zagreba.