Zagrebački fotopis

Izložba 30.09.2024. - 30.10.2024. Knjižnica Medveščak Odjel za odrasle, Trg žrtava fašizma 7
Zagrebački fotopis interdisciplinarni je projekt dviju izvannastavnih aktivnosti XVIII. gimnazije: novinarske i fotografske grupe, čiji je cilj bio međugeneracijskim suradničkim i istraživačkim pristupom povezati fotografiju i tekst na temu poznatih hrvatskih pisaca čije je živote i rad obilježio Zagreb. Učenici su uz mentorstvo voditelja izvannastavnih aktivnosti, profesorice hrvatskoga jezika i voditeljice novinarske grupe Jelene Glavaš te stručnoga suradnika knjižničara i voditelja fotografske grupe Vedrana Peruničića samostalno izabrali i stvorili grupe u kojima su se bavili proučavanjem života i djela jednoga od znamenitih hrvatskih pisaca koji su vezani uz Zagreb. Riječ je o Augustu Šenoi, Antunu Gustavu Matošu, Mariji Jurić Zagorki, Miroslavu Krleži i Zoranu Feriću. Fotografi su tražili tragove književnika u Zagrebu obilazeći razne gradske lokacije (trgove, ulice, spomenike, knjižnice, stanove i sl.), a novinari su istraživali i pisali tekstove o životu i djelima odabranih pisaca.

Partneri projekta bili su Centar za ženske studije, Fotoklub Zagreb i Knjižnice Grada Zagreba - Knjižnica Marije Jurić Zagorke, s kojima je ostvarena kvalitetna suradnja te su organizirane razne projektne aktivnosti.

Najvećim uspjehom projekta Zagrebački fotopis može se smatrati uspješna integracija fotografije i novinarstva u sveobuhvatan obrazovni projekt koji je omogućio učenicima ne samo da razviju svoje kreativne i istraživačke vještine, već i da dubinski upoznaju kulturnu i književnu povijest Zagreba. Međugeneracijskom suradnjom učenici koji su polaznici različitih izvannastavnih aktivnosti uspjeli su povezati vizualnu umjetnost s pisanjem i na taj način stvoriti projekt kojim su oživjeli živote i djela znamenitih hrvatskih pisaca. Osim toga, kvaliteta partnerstava s institucijama poput Centra za ženske studije, Fotokluba Zagreb i Knjižnica grada Zagreba te uspješna završna izložba koja je uključivala učeničke radove izložene u izlozima Knjižnice Medveščak svjedoče o visokom stupnju organizacije i suradnje, što dodatno potvrđuje uspjeh projekta.