Zagrebi Zagreb kroz kulturno dobro

Izložba 28.10.2022. - 30.11.2022. Dječja knjižnica ''M2''
Centar za kulturu Ribnjak
Narječja hrvatskog jezika dio su naše nematerijalne kulturne baštine te smo projektom Zagrebi Zagreb “zagrebali” što se krije iza kajkavskih riječi s područja lokaliteta Zagrebačkog prigorja.
Kako bi učenicima/cama trećih razreda OŠ Matka Laginje i OŠ Miroslava Krleže prenijeli važnost očuvanja govora na kojem su komunicirale starije generacije sugrađana/ki i obližnjih sela iz okolice Zagreba,  za njih smo 13. 21. i 27. listopada 2022. u prostoru škola organizirali jezično-likovnu radionicu Kaj? Ča? Što?.  
To je bila prilika da se učenici/ce  susretnu s kajkavskim riječima koje i danas koriste pojedini njihovi djedovi i bake poput ajncug, fertun, falaček, mačkori. 

No, uz klasično značenje riječi, a u svrhu razvijanja kreativnog razmišljanja, uz pomoć autorice i voditeljice radionica, umjetnice Eva Herceg poigrali smo se sa suvremenim asocijacijama na zadane kajka . Tako je merlin (kajkavski mrkva) postao čarobnjak, a šatoflin (kajkavski novčanik) se pretvorio u šator s obiljem novaca.

Učenici su u likovnoj tehnici kolaža izrađivali straničnike koji odišu novim i starim ruhom: spajajući svoje, mladenačke asocijacije sa stvarnim značenjem pojedinih riječi. Ove šarene, vesele i kreativne radove moći ćete pogledati na zajedničkoj izložbi u prostoru Dječje knjižnice "M2". 

Nadamo da će posjetitelje knjižnice razveseliti ovi šarmantni radovi i potaknuti ih na upoznavanje kajkavskog  jezika i kulture.

Aktivnost je dio projekta "Zagreb, Zagreb" kojeg u partnerstvu provode Centar mladih „Ribnjak“, Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, Etnografski muzej Zagreb i Knjižnice grada Zagreba. Cilj projekta je istražiti nematerijalnu kulturnu baštinu i tradiciju zagrebačkih kvartova s naglaskom na područjima Gradske četvrti Podsljeme (Gračani, Šestine, Markuševec, Mlinovi, Vidovec).

Projekt je financiran kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2022.godinu.

(tekst: Snježana Petrov, Centar mladih "Ribnjak")