Zašto queer, zašto knjižnice: o alternativnim izdavačkim praksama

Tribina 25.04.2022. | ponedjeljak Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Početak događanja: 19 sati
Sudjeluju: Zvonimir Dobrović, Mario Hibert, Nikolina Židek
Urednice i moderatorice susreta: Irena Bekić i Petra Dolanjski Harni

Ovogodišnja Noć knjige tematizira knjigu kao prostor slobode pa je na tom tragu važno iskoristiti trenutak i obrnuti perspektive: zaviriti u one ne tako razvikane naslove ne tako velikih izdavačkih kuća, zagrepsti ispod površine vlastitih knjižničarskih ideniteta, nesumnjivo etički obvezanih spam slobode i jednakopravnog pristupa informacijama za sve te (pro)govoriti o queeru, knjižnicama, knjigama… o slobodi. U tom smislu važno je neprekidno propitivati profesionalni identitet knjižničara/ki, djelovanje, poglede, stavove. Upravo s institucionalno usidrene pozicije knjižnice kao kulturne ustanove kojoj ljudi vjeruju, potrebno je zastupati i govoriti i o marginaliziranim, prešućenim, (ne)vidljivim idenitetima.
Kroz tribinu će se tematizirati koja su to dodirna mjesta alternativnog izdavaštva s usmjerenjem na queer tematiku i knjižnica kao institucija te koje su taktike, strategije i djelovanje mogući u točki njihova susreta? Zvonimir Dobrović, osnivač udruge Domino, umjetnički direktor Queer Zagreba i festivala Perforacije te urednik Dominovih izdanja, govorit će o uredničkoj koncepciji, položaju i važnosti queer izdavaštva.
Dr. sc. Mario Hibert, izvanredni profesor s Odsjeka za komparativnu književnost i informacijske nauke Filozofskog fakulteta u Sarajevu, tematizirat će položaj i važnost postojanja alternativnog izdavašta, povijesno će kontekstualizirati izdavačke prakse u okviru knjižničarstva, s naglaskom na queer izdavaštvo u smislu pomicanja granica i odgovora postdigitalnom izdavaštvu tj. propitivanju konvencija autorstva, autorskog prava, estetike knjige i sl. Na tom tragu govorit ćemo i o izdanjima nastalim u okviru programa Galerije Prozori (Knjižnica S. S. Kranjčevića).
Uvod iz prevoditeljske perspektive u izdanja latinoameričkih književnika koja se bave queer tematikom dat će dr. sc. Nikolina Židek, prevoditeljica. Zajedničkim javnim čitanjem sudionika tribine i publike ulomka iz romana u pripremi zatvorit ćemo ovogodišnju Noć knjige, možda ohrabreni sloganom pod kojim se odvija jubilarni Queer Zagreb. “Dvadeset godina umjetnosti, aktivizma i ljubavi”, naime, objedinjuje i sve ono što premrežuje i knjižnice: ljubav i umjetnost kao neuhvatljive i neopiplljive, nemjerljive odrednice, zbog kojih se u knjižnice vraćamo i u njima pronalazimo smisao te aktivizam. I to ne samo kroz inzistiranje na društvenoj odgovornosti prema javnosti kroz necenzuriran i jednakopravan pristup informacijama nego i kroz podsjećanje na važnost akcija javnog zagovaranja, strateških solidarnosti, kao i zalaganja za uvođenjem kritičkih informacijskih studija.

Tribina se odvija u suradnji Udruge Domino i Knjižnice S. S. Kranjčevića, Knjižnica grada Zagreba. Više o Udruzi Domino možete saznati na poveznici https://thisisadominoproject.org/.