Zauvijek mlad - ZKM

Izložba 12.09.2022. - 19.10.2022. Knjižnica Savica Odjel za odrasle
„Vječno mlado“, a iskustvom, tradicijom i kvalitetom neobično bogato Zagrebačko kazalište mladih predstavlja se u Knjižnici Savica izložbom kazališnih plakata, knjižica iz brojnih predstava te svojom monografijom objavljenom povodom prvih sedamdeset godina života ovoga kultnog zagrebačkog kazališta. Monografija iz pera dramaturga, kritičara i publicista Hrvoja Ivankovića, s čijih se stranica može iščitati i vizualno doživjeti bogata povijest ZKM-a, od osnutka do danas, objavljena je u ožujku 2020. godine u virtualnom, a 2022. i u tiskanom obliku.

A svoju posebnost i istaknuto značenje u kulturnom životu grada ZKM-ovci opisuju sljedećim riječima:

„Iako naziv našeg kazališta sugerira da se radi o teatru koji je posvećen isključivo mlađim naraštajima, ZKM je široko postavljeno kazalište u svom osnovnom programu, od predstava za djecu i mlade pa sve do onih za odraslu publiku. Poznato je i prepoznato po svojoj umjetničkoj i produkcijskoj izvrsnosti u Hrvatskoj, u regiji, ali i u Europi.

Zašto onda  naglašavamo da je ZKM apsolutno i nedvojbeno i bit će zauvijek – mlad?

Zagrebačko kazalište mladih rodilo se 1948. kako bi pružilo umjetnički odgoj i utočište poslijeratnim generacijama djece i mladeži. Okuplja i danas djecu i mlade u svom Učilištu u kojemu oni stječu svoja prva kazališna iskustva radeći u dramskom, plesnom i lutkarskom studiju te nastupajući u produkcijama i predstavama koje stvaraju sa svojim pedagozima.

Mlado je i zato jer se nikada nije prestalo obraćati najmlađima putem predstava koje za njih stvara profesionalni ansambl.

Možemo ga smatrati mladim također i zato jer prati događanja u svojoj kazališnoj i društvenoj okolini tematizirajući ih i propitujući i
h na daskama koje život znače.

I napokon…ZKM-ova odrasla publika je mlada bez obzira na godine budući da ju u ZKM privlači njegova suvremena poetika i kritički pogled na svijet koji karakterizira mlad duh.

Zato i Vas, nošeni taktovima hita Forever Young, pozivamo da nas posjetite i budete dio naše mnogobrojne i vječno mlade publike!“

Izložba se može i virtualno pogledati na stranici Knjižnice Savica na Facebooku: Zauvijek mlad – ZKM.