Zavojita stubišta zagrebačka

Izložba 03.05.2021. - 18.06.2021. Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva Odjel za odrasle
Krešimir Ferenčina, Ilica

Izložbom fotografija Zavojita stubišta zagrebačka obilježavamo najzagrebačkiji mjesec, mjesec svibanj i slavimo Dan Grada Zagreba.

Zavojita zagrebačka stubišta podsjećaju svojim spiralnim oblicima na riječi Petra Preradovića "stalna na tom svietu samo miena jest" uvjeravajući nas kako će Grad, iako višestruko ranjen u protekloj godini, ipak ostati "živ, ponosit, jak, prkosit", kako mu govori Šenoa.


O autoru...
Krešimir Ferenčina rođen je 1973. godine u Zagrebu. Profesionalni je glazbenik zaposlen u Zagrebačkoj filharmoniji. Fotografiju, s kojom je uvijek koketirao, u zadnjih je 10 godina pretvorio u pravu strast. Ljubav za rodni grad usadili su mu i razvili otac Stjepan i stariji brat Dalibor. Putujući svijetom kao glazbenik te internetom kao amaterski fotograf, naišao je na brojne primjere zavojitih stubišta. Susrevši se s jednim takvim u Harmici kraj glavnog gradskog trga došao je na ideju da ih što više pronađe u Zagrebu.
Ova izložba predstavlja najljepša zavojita stubišta koja je dosad našao.






Najljepšem gradu na svijetu...

... Bumo se, znaš, vozili kak negdar
čez s'e signale, i čez s'e pute
fučkam ja na te table žute i s'e
na vuglu kud smo stoput prešli

Sunce nek' zbudi dragi Zagreb
i odpre svetlu svaka vrata
fabrike, ljudi, ptice i grad
najemput s'e bu kak od zlata

Videl buš, još je lepi Zagreb
kak na paradi v plaveh bluze
dober naš veter z Medveščaka
za nas popuhnul bu i zbrisal suze ...

              Zadnji fijaker, Drago Britvić

Dostupno u Knjižnicama grada Zagreba: Britvić, Drago. Mirno teku rijeke : stihovi : (1957. - 2005.); Zagreb : V.B.Z., 2007.