Zbirka krapinskih neandertalaca

Predavanje 10.06.2022. | petak Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Početak događanja: 19.30 sati Hrvatsko geološko društvo
Zbirka krapinskih neandertalaca jedna je od najvećih svjetskih zbirki fosilnih hominina. Zbirku je temeljito znanstveno obradio znameniti hrvatski paleontolog Dragutin GorjanovićKramberger. Tijekom više od 120 godina istraživanja ove Zbirke, od prvih pronađenih fosilnih ostataka 1899. godine, objavljeno je preko 3500 znanstvenih ili stručnih radova koji pružaju nove uvide u biološku i kulturnu evoluciju neandertalaca, ali i pomažu nam odgovoriti na pitanja vezana za tijek evolucije čovjeka. Tema predavanja su najnovija istraživanja ostataka krapinskih neandertalaca i njihove materijalne kulture, koji govore o kompleksnom ponašanju krapinskih neandertalaca, njihovom rastu i razvoju te o značajnim fiziološkim događajima tijekom života.
Doc. dr. sc. Davorka Radovčić, viša kustosica i paleoantropologinja, radi u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju. Bavi se proučavanjem pleistocenskog fosilnog materijala kojem pripada i Zbirka krapinskih neandertalaca, kao i novim značajnim skeletnim ostacima pronađenim na hrvatskim lokalitetima. Učestvovala je i u istraživanjima mnogih arheoloških i paleoantropoloških lokaliteta (Hrvatska, Francuska, Gruzija), a radila je na brojnim osteološkim i paleoantropološkim zbirkama (Gruzija, S.A.D., Izrael, Mađarska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, J.A.R.). Kao istraživač sudjelovala je u međunarodnom timu koji je radio na deskripciji i tumačenju novootkrivenih fosilnih hominina Homo naledi u J.A.R., na čemu i dalje radi. Njeni znanstveni interesi uključuju istraživanje evolucije čovjeka, evoluciju kompleksnog ponašanja te pretpovijesnu arheologiju Europe, posebice Hrvatske i Mediterana.