Zdravka Kramarić | Lepet

Izložba 02.11.2021. - 30.11.2021. Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić
Kako bi izgledao ljudski život dočaran i oblikovan riječima beskrajno nadahnjujuće prirode? Kako bi netko vjerno i jednostavno kroz neiscrpan izvor prirode mogao opisati vrijednost i besmrtnost ljudskog bića? Upravo to je uspjelo majstorici glazirane keramike Zdravki Kramarić. Kružnim kompozicijama u reljefu, sastavljenima od motiva široko otvorenih cvjetova i leptira, umjetnica stvara i zatvara savršeni krug života. Krug kao simbol otkriva dublju razinu postojanja, onu vječnu. Slobodne kompozicije s istim motivima zrcale unutarnju kreativnu slobodu umjetnice. Leptiri i cvijeće u međusobnoj igri koja nikad ne prestaje u djelima Zdravke Kramarić odražavaju njezinu razigranu i radosnu dušu. Boje (glazure) su jarke, blistave i sjajne. I kao što je priroda prepuna boja, tako su i kompozicije autorice oživljene vibrantnim koloritom glazirane keramike. U reljefima motiv leptira u savršenom skladu i plesu s cvjetovima dočarava transcedentnost duha i duše te transformaciju tjelesnog u duhovno. Obučen u novo tijelo, leptir živi slobodu i radost i kroz lepet svojih krilaca donosi radost na svaki cvijet. Floralne teme i motivi uvijek su nadahnjivali likovne umjetnike. Učestalo se prikazuju i u likovnim djelima Art Nouveaua, i to baš u ovoj tehnici. Umjetnica doista oblikuje motive i simbole života samog iz praha zemaljskog. Taj život buja, raste, širi se i nikad ne prestaje. Jednostavno radosno uživa u vječnoj igri života. 
                                                                                                                                                                                        Ivana Tomić, prof.


Zdravka Kramarić rođena je 5. svibnja 1974. u Brežicama. Nakon završene XI. gimnazije u Zagrebu upisuje Filozofski fakultet te diplomira na smjerovima kroatistika i bohemistika. Živi u Brdovcu, a radi kao profesorica hrvatskoga jezika u SŠ Ban Josip Jelačić u Zaprešiću.
Za srednjoškolskih dana završava tečaj keramike kod naše vrsne keramičarke Mirjane Mlinarić Maleković od koje uči i do današnjih dana. Kontinuirano se usavršava i na različitim tečajevima oblikovanja i glaziranja gline.
Članica je Udruge Vladimir Maleković i Udruge Ivan Perkovac.Svoje radove izlagala je nekoliko puta na skupnim izložbama u Brdovcu i Zaprešiću te na samostalnim izložbama u Muzeju Brdovec i u Gradskoj knjižnici u Zaprešiću.
Voditeljica je i keramičke sekcije Učeničke zadruge Ban u svojoj školi pa svoje dugogodišnje iskustvo u radu s keramikom prenosi i na mlađe uzraste.