Zelena jela za plavo more

Mjesec hrvatske knjige 24.10.2019. | četvrtak Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić Početak događanja: 18:30 sati Ana Mihalić i Prijatelji životinja
Ana Mihalić

U sklopu kampanje „Poštujmo naše more”, čiji je cilj obrazovati i informirati građane Hrvatske i turiste o poštovanju našeg mora i života u njemu, a koju su prošle godine pokrenuli Prijatelji životinja u suradnji s europskom organizacijom za dobrobit životinja Eurogroup for Animals, nakladnička kuća Dvostruka duga objavila je vegansku kuharicu Zelena jela za plavo more.

Ana Mihalić, autorica jela i fotografija, navodi da nas kuharica želi nadahnuti da mnoga jela jednostavno prilagodimo tako da ne uključuju ribe i ostale stanovnike voda, i tako budu prilagođena onima koji ih iz bilo kojeg razloga ne mogu ili ne žele jesti, a opet jednako primamljiva za sve.

Zašto baš kuharica s „ribljim” receptima, bez riba kao glavnog sastojka? Kada netko u Hrvatskoj iz bilo kojeg razloga poželi vegetarijanski ili veganski obrok, najčešće će mu biti ponuđene ribe, iako već danas svakome treba biti jasno da svi vegetarijanci ne jedu životinje, pa ni ribe, mnogi ni jaja, a vegani ni ostale namirnice životinjskog podrijetla, odnosno mlijeko i med.

Ana Mihalić, autorica jela i fotografija, u predgovoru navodi da je ova kuharica nastala u želji da nas nadahne da i dalje uživamo u blagodatima mora kroz njegovo bilje, odnosno alge, kao i da mnoga jela možemo jednostavno prilagoditi tako da ne uključuju ribe i ostale živuće stanovnike voda: „Jela u ovoj kuharici nisu temeljena na ičijoj patnji i boli, nego na zdravom povrću, žitaricama i mahunarkama. Osim navedenih sastojaka, u svakom od recepata glavni sastojci ove kuharice ipak je ljubav prema životu i životinjama, empatija, suosjećanje, etičnost i održivost postojanja.”

​Ovu zanimljivu kuharicu predstavit će Luka Oman, posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja i predsjednik Prijatelja životinja.