Zelena knjižnica za zeleni Zagreb

Projekt 27.03.2019. - 27.03.2020. Knjižnica Marina Držića
Knjižnica Marina Držića već dugo uređuje svoj „zeleni prostor“ u interijeru knjižnice i ponosna je na kućne biljke koje su oplemenile prostor u kojem radimo te ga učinile toplijim i gostoljubivijim. Knjige i biljke doista mogu zajedno. Tridesetak sobnih biljaka koje uspijevaju na stotinjak kvadrata cvatu svake godine, premda se nalaze na sjevernoj strani knjižnice. Prostor krasi i akvarij s ribicama. U uređenje knjižnice nastojali smo uključiti i vodu kao jedan od ključnih elemenata prirode. Sobne biljke ne samo da obogaćuju zrak našeg prostora kisikom nego ga i oslobađaju od toksičnih tvari.

U okviru projekta Zelena knjižnica za zeleni Zagreb bavit ćemo se zelenim uređenjem interijera. U tu aktivnost želimo uključiti kolegice i kolege tako što ćemo im ponuditi mlade biljke za presađivanje, a produbit ćemo i suradnju s lokalnom zajednicom koja već sadi „pomladak“ naših knjižničnih biljaka.
 
Uz brojne 'zelene' izložbe posvećene ekologiji i održivom razvoju, u knjižnici se nalazi i Ježekov vuglec, kutak u kojem možete pronaći korisne  informacije o aktualnim ekološkim aktivnostima i projektima kojima se želi proširiti svijest javnosti o održivom društvu i nužnosti zaštite i očuvanja prirode i okoliša te potaknuti na ekološko djelovanje.

Pogled u svijet ornitologa
Zelena biciklijada cikloknjižničara ZKD-a
Očistimo Hrvatsku od auto-olupina
Svijet u konjskom oku




Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.