Zelena priča ZKD biciklista

Izložba 31.05.2021. - 30.06.2021. Dječja knjižnica Marina Držića
Aktivne članice, zaljubljenice u knjižnice i bicikliranje, Vesna Stričević i Marija Šimunović, organizirale su prvu knjižničarsko-biciklističku turu kod nas. U izuzetno kratkom roku i pod okriljem Zagrebačkog knjižničarskog društva uspjele su okupiti dvadesetak entuzijasta poput njih i odvoziti relaciju od Zagreba do Siska gdje se je održavala proslava obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica. Bilo je to 2014. godine.

Upravo se nakon prve odvožene rute pojavila potreba za učestalijim druženjima knjižničara koji bi na jedan neformalan način zagovarali ulogu knjižnica u društvu, ali i profesiju kojom se bave. Na taj je način nastao i projekt Biciklom kroz knjižnice Zagrebačke županije koji za cilj ima okupiti knjižničare i zaljubljenike u knjižnice i čitanje, koji vole biciklirati kako bi upoznali knjižnice i zanimljive programe koje one nude, pritom stvarajući pozitivnu sliku u javnosti o onome čime se knjižničari bave. Knjižničari biciklisti su do sada posjetili gradsku knjižnicu u Samoboru, Ivanić Gradu, Zaprešiću, Bistri i Dugom Selu.

Ovakav uspješan program proširio se i na cijelu Hrvatsku pod nazivom Biciklom kroz knjižnice Hrvatske, a do sad su domaćini bile gradske knjižnice u Karlovcu i Vrbovskom. Knjižničari biciklisti i svojim drugim aktivnostima skreću pozornost na svoj rad pa se tako redovito predstavljaju na stručnim skupovima i manifestacijama poput Noći knjige, Zeleni festival – Okrenimo na zeleno, Festival znanosti, Europski tjedan mobilnosti, „Let's go green!" – 1. međunarodna konferencija o zelenim knjižnicama, ali podržavajući i nove programe unutar Društva poput ZKD foruma.

Također, cikloknjižničari redovito sudjeluju na međunarodnim nekonferencijama. U kontekstu UN-ove Agende 2030 cikloknjižničari su se prepoznali upravo zbog kulture bicikliranja kao općeprihvaćene vrste mobilne održivosti, ali i drugim, izuzetno važnim ciljevima koji uključuju kulturu, kvalitetno obrazovanje, suradnju, zdrav život i brigu o zajednici.

Kroz svoje programe u sedmoj godini djelovanja, uz podršku predsjednica Blaženke Peradenić Kotur i Alke Stropnik te upravnog odbora, cikloknjižničari Zagrebačkog knjižničarskog društva organizirali su osam biciklijada u kojima je sudjelovalo više od 200 kolega i prijatelja knjižnica i čitanja, odvozili su više od 450 kilometara za knjižnice, posjetili su jedanaest gradova, deset knjižnica, pet muzeja te drugih kulturnih i prirodnih znamenitosti. Gostovali su u radijskim i televizijskim prilozima, o njima se je pisalo u novinama, priče su se širile portalima i društvenim mrežama.