Željko Šomođi: Večer šansone

Koncert 19.09.2024. | četvrtak Knjižnica Gajnice Početak događanja: 18:30
Canva
Pozivamo vas na večer šansone u kojoj će naš član, gospodin Željko Šomođi, izvoditi klasike u originalu te u vlastitim prepjevima, kao i onima Arsena Dedića.

Željko Šomođi (1954.) osnovno i gimnazijsko obrazovanje stekao je u Novskoj, a na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu stekao je diplomu, magisterij i doktorat tehničkih znanosti. Najveći dio stručne karijere proveo je u nastavi i znanosti, a od 1992. do umirovljenja djelovao je kao asistent i sveučilišni nastavnik na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U mirovinu je otišao 2019. kao redoviti profesor u trajnom zvanju. Autor je dva sveučilišna udžbenika, preko 50 znanstvenih radova objavljenih u časopisima i zbornicima te niza recenzija udžbenika, znanstvenih i stručnih radova. Za vrijeme rata u Hrvatskoj oko 9 mjeseci je obnašao odgovorne dužnosti u logističkom odjelu zapovjedništva 101. brigade HV.
 
Glazbom se počeo baviti u Novskoj gdje je kao gimnazijalac s vršnjacima osnovao lokalni pop bend. Kao gitarist i pjevač izvodio je niz pjesama tada popularnih domaćih i stranih izvođača (Grupa 220, Grešnici, Beatles, Doors…). Kasnije se bavi šansonama i baladama izvođača kao što su A. Dedić, Đ. Balašević, G. Moustaki, J. Brel, B. Dylan, N. Young, B. Okudžava itd. Zadnjih godina prikuplja originalne verzije i prepjeve omiljenih pjesama uz gitaru, što mu daje poticaj da se i sam okuša kao autor prepjeva nekoliko pjesama s francuskog, engleskog i ruskog.
 
Otac je jedne kćeri i djed dvoje unučadi. Živi sa suprugom u Stenjevcu od 1987. godine.

Koncert je dio projekta 65 plus, sufinanciranog sredstvima Grada Zagreba.