Zima pjeva bjelinom

Izložba 14.01.2022. - 05.02.2022. Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Odjel za odrasle
Izložba slika triju polaznica likovnih radionica Senior centra Jarun
pri Zakladi Zajednički put. Blanka Salkić, Ana Đikanović i Milica
Kopić, u okviru programa 65plus, predstavljaju se svojim slikarskih
radovima sa zimskim motivima.




O AUTORICAMA

Blanka Salkić
Rođena sam 1953. godine u Osijeku, školovanje, radni vijek, umirovljeničke dane provodim u Zagrebu.
Ljubav prema slikarstvu gajila sam od školskih dana. U sklopu aktivnosti organiziranih u ZABI polazila sam tečaj slikarstva kod profesora Žezline no tempo života i radne obaveze nisu mi ostavljali mnogo slobodnog vremena za kreativne aktivnosti. Po odlasku u mirovinu uključujem se u rad radionice akvarela pod stručnim vodstvom Ingeborg Crnogaj pri Zakladi Zajednički put .
Kao članica Zaklade volonterski sam sudjelovala u čitavom nizu aktivnosti koje su namijenjene osobama starijim od 55 godina i umirovljenicima. Usto, članica sam udruge „August Šenoa“ te likovne sekcije Hrvatskoga sabora kulture.
Svoje likovne i keramičke radove izlagala sam na skupnim izložbama u knjižnicama Špansko, Staglišće i Knjižnici Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu, kao i u prostorima gradske četvrti Donji grad. Dosad sam imala i dvije samostalne izložbe slika.
Likovno-keramički rad s kojim sam sudjelovala na natječaju Hrvatskoga sabora kulture bio je dijelom izložbe u Galeriji grada Krapine. Posebno me veselilo sudjelovanje na izložbi radova „Zagrebačke vizure“ postavljene u prostorima Poglavarstva grada Zagreba povodom Europskoga dana međugeneracijske solidarnosti.
U svojoj umjetnosti volim jake boje, živost. Iako sam Zagrepčanka, moji su slavonski korijeni i dalje prisutni – prilikom slikanja iz mene progovara slavonski kolorit. Od slikarskih tehnika slikala sam pretežno akvarelnom tehnikom, a sada se sve češće odvažujem slikati uljanim bojama i akrilom.
                                                       
Ana Đikanović
Rođena je 1943. godine u Svetom Martinu na Muri. Cijeli svoj radni vijek Ana je plela, šivala, kukičala, vezla, izrađivala nakit perlicama, slikala suhim laticama cvijeća, čitala, fotografirala.
Prije osam godina uključila se u rad likovne radionice Zaklade „Zajednički put“. Iako se slikanjem počela baviti relativno kasno, postiže kvalitetan iskorak. Voli slikati akrilom, akvarelom, pastelama i tušem. Sudjelovala je na desetak skupnih izložbi održanih u knjižnicama grada Zagreba i domovima umirovljenika. Bila je sudionica nekoliko humanitarnih kolonija i donirala svoje radove.
Slika lijepe krajolike, cvijeće, a Međimirje nosi u srcu.

Milica Kopić
Rođena je 1947 god. u Podgori. Osnovnu školu i gimnaziju pohađala u Dubrovniku.
Diplomski i poslijediplomski studij završila na Kemijsko-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Od listopada 2018. godine pohađa radionicu akvarela, koju u sklopu Zaklade Zajednički put u Senior centru na Jarunu vodi Ingeborg Crnogaj. Izlagala je u Knjižnici Špansko-sjever, Knjižnici Augusta Cesarca, Knjižnici Staglišće, Galeriji grada Krapine, na Zagrebačkom velesajmu u sklopu manifestacije Pravo doba te imala nekoliko skupnih i jednu samostalnu izložbu u galerijskom prostoru Mjesnog odbora „August Šenoa“ u Zagrebu.