Zlatko Bastašić: Lutka ima i srce i pamet

Izložba 07.10.2019. - 18.10.2019. Knjižnica Gajnice mr.sc. Zlatko Bastašić
U izlozima i prostoru knjižnice izložene su lutke koje mr.sc. Zlatko Bastašić radi od drveta već tridesetak godina i koristi u svojoj psihoterapiji. Lutke su stare, pohabane, poderane i pokrpane, baš poput svih najdražih lutaka iz djetinjstva. One čuvaju mnoge tajne malih ljudi koji u njima vide saveznika, prijatelja i osobu od povjerenja. Svaka lutka ima svoj karakter i potpuno je jedinstvena.

Mr. sc. Zlatko Bastašić, neuropsihijatar, rođen je 1942. godine na Žumberku. Školovanje i medicinski fakultet završio u Zagrebu 1968. godine. 1975. godine specijalizirao je neurologiju i psihijatriju, a magisterij medicinskih znanosti završio 1986.
Dvadeset godina radio je na Klinici za psihološku medicinu. Bavio se individualnom, obiteljskom i grupnom psihoterapijom. 1990. godine odlazi iz Kliničkog bolničkog centra i otvara privatnu ordinaciju za psihijatriju i psihoterapiju, a od 2005. Savjetovalište KREMOK (kreativni modeli komunikacije). Osnovna djelatnost kojom se bavi niz godina mogla bi se podvesti pod psihoterapiju, edukaciju i publicističku djelatnost. 2010. godine odlazi u mirovinu.
Pred trideset godina uvodi u psihoterapiju scenske lutke. Klinička iskustva opisao je u svom magistarskom radu: „Vrsta i način primjene lutaka i dijagnostičko-terapijskom postupku kod djece s emocionalnim poremećajem“ Magistarski rad poslužio mu je kao potka za knjigu „Lutka ima i srce i pamet“ koja izlazi u izdanju Školske knjige 1988. godine. 1995. objavljuje svoju drugu knjigu „Pubertet i adolescencija“ također u izdanju Školske knjige.

Zadnjeg dana izložbe, 18. 10. 2019., Zlatko Bastašić održat će radionicu na kojoj će predstaviti čaroliju svojih lutaka. Radionica je organizirana za učenike trećeg razreda OŠ D. Domjanića.