Zov prirode

Izložba 17.03.2022. - 18.04.2022. Knjižnica Vladimira Nazora Josipa Marjančević
Kolekcija tapiserija pod nazivom Zov prirode sastoji se od šest zasebnih tapiserija i jednog triptiha, a nastala je u sklopu diplomskog rada. Inspirirana je biljnim i životinjskim motivima koji su razrađeni vrlo urednim grafičkim pristupom. Elementi su stilizirani i svedeni na što jednostavnije oblike i čiste plohe kako bi se dobile jednostavne šarene kompozicije u kojima boja i ploha igraju glavnu ulogu.
 
O izložbi:
Ciklus ručno taftanih tapiserija mlade dizajnerice tekstila Josipe Marjančević pod nazivom Zov prirode nastao je u sklopu istraživanja i teme diplomskog rada na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. I ovim radovima Josipa nam se predstavlja na svojoj prvoj samostalnoj izložbi. Prvobitno je u digitalnoj tehnici nastala kolekcija radova na navedenu temu, a onda se nakon toga krenulo u realizaciju ručno rađenih tapiserija. Motiv, odnosno tema, poticaj, bio je biljni i životinjski svijet. Kompozicije unutar formata građene su na vrlo jednostavnom principu odnosa ploha i linija unutar zadane dizajnerske priče. Kompozicije unutar ciklusa su simetrične i asimetrične, vrlo zanimljivih odnosa boja, a sami oblici, kada ih gledamo unutar kompozicija, radi svoje jednostavnosti asociraju na likovne simbole ili znakove. Vrlo jednostavan i istovremeno vrlo poseban likovni izraz u dizajnerskom i umjetničkom smislu, kroz ovaj ciklus rezultat je višegodišnjeg vrlo uspješnog i posvećenog kreativnog istraživanja i rada u području kreiranja tekstila i tekstilne umjetnosti.
Koraljka Kovač Dugandžić
  
Josipa Marjančević rođena je 17.03.1996. u Zagrebu. Pohađala je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna, Slikarski odjel, gdje je 2014. i maturirala. Poslije srednje škole upisuje preddiplomski studij Tekstilnog i modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, nakon čijeg završetka nastavlja svoje obrazovanje na diplomskom studiju Dizajna tekstila; diplomirala je 2021. godine.
Sudjelovala je u 14 skupnih izložbi, od kojih se mogu izdvojiti Zagreb Design Week (2020., 2021.) u Tehničkom muzeju Nikola Tesla te izložba pod nazivom Suvremena reinterpretacija Missonija u dizajnu tekstila (2021.) u Zadru, a na kojoj je osvojila prvo mjesto.
  
Skupne izložbe:
2017. Zagreb, Medijateka Francuskog instituta – Radovi studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu
2018. Zagreb, Galerija Bernardo Bernardi – Crta, konac, sashiko
2018. Zagreb, Galerija Bernardo Bernardi – Taktilno-tekstilno
2018. Zagreb, TTF Galerija – Autorski inicijali kao uzorci na tekstilnim torbama
2020. Zagreb, Tehnički muzej Nikola Tesla – Zagreb Design week: Identitet
2020. Zagreb – virtualna izložba - Tekstilna znanost i gospodarstvo 2020. - 13. međunarodno znanstveno-stručno savjetovanje
2021. Zagreb, TTF Galerija – Judith Scott kao poticaj - tekstilne forme
2021. Zagreb, Tehnički muzej Nikola Tesla – Boja u virtualnom okruženju - videoizložba Judith Scott kao poticaj - tekstilne forme
2021. Zagreb, Tehnički muzej Nikola Tesla – Zagreb Design week: Stolice Barcelona – tekstilni dizajn
2021. Zagreb, Galerija Akademije likovnih umjetnosti – Meke forme
2021. Zadar, crkva Svetog Dominika – Suvremena reinterpretacija Missonija u dizajnu tekstila
2021. Zagreb, Knjižnica Vladimira Nazora – Bestijarij - Da bi imel perje
2022. Zagreb, Knjižnica Vrapče – Bestijarij - Da bi imel perje
2022. Zagreb, TTF Galerija – Stisak otisak
 
Kontakt:
E-mail: jo_si_pa@hotmail.com
Instagram: @latica.design


Pogledajte fotografije s izložbe.