Ljetne preporuke za djecu i mlade 2024.
Genijalni Messi / Diego Roberto ; [prijevod Jasminka Zarifgil]

Kako je s ljetom započelo Europsko prvenstvo u nogometu, školske praznike je idealno započeti s nogometnim štivom. U prijevodu Jasminke Zarifgil možemo čitati knjige o najvažnijim sportašima današnjice koje potpisuje turski autor Diego Roberto. Knjiga Genijalni Messi donosi nam priču o životu i putu prema uspjehu argentinskog nogometaša Lionela Messija, a namijenjena je mlađim osnovnoškolcima.

Peanut Jones i Oslikani Grad / Rob Biddulph ; [s engleskog prevela Ivona Širol]

Oni koji pak vole uroniti u fantastične svjetove, preporučamo knjigu o dvanaestogodišnjoj djevojčici Peanut Jones koja je krenula u potragu za svojim nestalim ocem. Potraga započinje pronalaskom čarobne olovke kojom nacrta vrata koja vode u drugi, tajanstveni svijet. Priča je ovo o kreativnosti, umjetnosti i prijateljstvu koja će ispuniti ljetne sate osnovnoškolaca, a s povratkom u školske klupe dočekat će ih možda i sljedeći nastavak pustolovina ove kreativne djevojčice.

Najsmješnije (najsavršenije) životinje na svijetu : no jesu li to zaista? / Philip Bunting ; prijevod Tanja Kersikla

Malim istraživačima za ljetne praznike savjetujemo ovaj priručnik koji govori o najneobičnijim životinjama koje stanuju na našem planetu. Priručnik krije životinje poput morske ovce i ptice lažljivice, a neke od njih se možda mogu naći na našoj morskoj obali. Namijenjen je osnovnoškolcima.


Knjiga ukradenih snova / David Farr ; prevela Vesna Valenčić 

Koliko su knjige važne i kriju li odgovore na važna pitanja pokazuje roman za mlade naslova Knjiga ukradenih snova britanskog autora Davida Farra. Ovaj roman vrvi pustolovinama brata i sestre, Roberta i Rachel, koji sa zabranjenom knjigom u ruci pokušavaju poraziti diktatora Charlesa Malstaina koji vlada Krasnijom. 

Sva moja lica / Tess Sharpe ; prevela s engleskoga Sandra Nikoletić
 
Mladim ljubiteljima trilera preporučujemo knjigu koja se bavi problemima identiteta i odnosom prošlih i sadašnjih iskustava djevojke Nore. Pljačka banke u kojoj se Nora slučajno nađe suoči ju s životom koji je provela s majkom kriminalkom. Roman vrvi napetošću i tjera vas da ga ne ispuštate iz ruku.