Ljetne preporuke za odrasle 2024.
Ljeto / Karl Ove Knausgard ; s norveškoga prevela Anja Majnarić

Ova je knjiga za ljubitelje eseja i kraćih formi, za ljubitelje Knausgarda i one koji će to tek postati, za sve koji su već čitali neke dijelove Knausgardove  tetralogije „Enciklopedija godišnjih doba“ , ali i za one koji bi počeli s Ljetom. U posljednjoj knjizi tetralogije autor se obraća najmlađoj kćeri pišući eseje o biciklima, ribizlima, šišmišima, ljetnoj kiši i drugim običnim stvarima i pojavama. Dnevnički zapisi otkrivaju promišljanja o svakodnevnim obiteljskim trenucima i svijetu koji nas okružuje.

Poput ljetnog vina / Jamie Brenner ; prevela s engleskoga Morana Panjkota

Vivian, Leah i Sadie su baka, majka i kći koje se tijekom ljetnih praznika okupe kod bake. Obiteljskom vinogradu, o kojem se brinuo djed, zbog lošeg poslovanja prijeti zatvaranje. Baka, majka i kći odluče stvari uzeti u svoje ruke i spasiti obiteljsko blago. Roman o obiteljskim vrijednostima i posebnoj ženskoj snazi idealan je za tople ljetne večeri.

Oni / Tisja Kljaković Braić

Nasmijte se uz karikature splitske slikarice i karikaturistice Tisje Kljaković Braić. Knjiga sadržava devedesetak crno-bijelih crteža. Autorica prikazuje dvaju lika u svakodnevnim situacijama. Oni - muž i žena, naizgled su svedeni na stereotipne uloge, no izrazi i opisi koji dodatno oslikavaju situacije povezane s kućanskim poslovima, hranom, nezadovoljstvom vlastitim izgledom ili, pak, navijačkom euforijom upućuju na to da su oni Oni zapravo svi mi.

Stablo gorke naranče / Jokha Al-Harthi ; prevela s arapskog Antonia de Castro Burica

U središtu ovog romana je mlada Zuhur koja odlazi na studij u London. Unatoč poznanstvima i bliskim prijateljstvima, mislima je i dalje u Omanu. Bint Amir, žena koja ju je odgojila, baka koja joj nije bila krvno srodstvo, ali s kojom je bila snažno povezana, preminula je, a Zuhur se nije stigla s njom oprostiti. Emotivna priča progovara o položaju žena u arapskom svijetu, izloženosti kritici, degradaciji i okrutnosti patrijarhata, nemogućnosti slobode i izbora, ali i dubokoj povezanosti, snazi, suosjećanju, ljubavi i prisnosti.

Ljeto vukova : [prvi roman iz serijala Haparanda] / Hans Rosenfeldt ; sa švedskoga prevela Magdalena Vračarić

Za sve koji vole kriminalističke romane, idealno ljetno štivo je Ljeto vukova. Ovo je prvi roman iz serijala „Haparanda“. Hannah Wester je policajka u Haparandi, gradiću na sjeveroistoku Švedske, uz granicu s Finskom. Nakon pronalaska mrtve vučice i njezina mladunca, istraga će pokazati da su bili otrovani, ali i da su jeli ljudsko meso. Što će se istragom sve razotkriti, pročitajte u napetom romanu.
Roman je dostupan i u e-izdanju.