Bill Bryson: Kod kuće
Autor polazi od tvrdnje da se ljudska povijest sastoji uglavnom od mnoštva ljudi koji se bave običnim stvarima, među kojima ističe jelo, spavanje, vođenje ljubavi i zabavu, a knjiga je njegov pokušaj da napiše kratku povijest privatnog života, odnosno kratku povijest tih svakodnevnih aktivnosti koje se često smatraju jedva vrijednima ozbiljnog razmatranja. Iako se povremeno vraća daleko u povijest, ponekad sve i do antike, glavnina knjige posvećena je onome što se u zbivalo u engleskim domovima zadnjih 150 godina, tako da su pojedine prostorije tipičnog engleskog župnog dvora ujedno i teme poglavlja. A budući da je većina ključnih civilizacijskih otkrića prisutna u našim domovima, povijest pojedinih prostorija obuhvaća puno više od opisa kako su nekad izgledale i kako su se mijenjale kroz povijest, pa će, primjerice, u poglavlju o kuhinji autor dati i kratku povijest razvoja tehnologija uzgoja i čuvanja hrane, kao i pregled prehrambenih navika u zadnjih nekoliko stoljeća, kako onih aristokratskih, tako i onih seljačkih i nadničarskih. Autorov stil je živopisan i duhovit, a u obradi teme se podjednako vješto i dinamično koristi znanstvenim izvorima, kao i novinskim i memoarskim anegdotama.